Stäng
februari 2, 2015
Eric Rosén, chefredaktör

Vad håller SVT på med egentligen?

Man tror att det ska räcka med de tokigheter partierna står för när det kommer till den politiska diskussionen om invandring, integration och migration. Men så roligt ska vi inte ha det. I stället är program som SVT Debatt och SVT Agenda i princip besatta av ämnet och gör inget annat än att vända på samma sten om och om igen med samma förundran vid varje tillfälle.

På måndagen vill SVT:s Gomorron Sverige visa att de också kunde toka till det ordentligt. Därför puffade de först för ämnet med den tweet som syns ovan. Var det ett skämt? Är det en ironisk kommentar till den bisarra fixering vid migrationsfrågan som präglar svensk politisk debatt? Nej, det var allvar, de gör på riktigt gällande att vi inte pratar om migration i Sverige. (Uppdatering: Senare på måndagen bad de om ursäkt för formuleringen.)

En fullkomligt vansinnig verklighetsbeskrivning.

Själva inslaget går ut på att SVT:s politiska reporter Kerstin Holm analyserar frågan. Hon konstaterar att detta är ”den minerade frågan” och att det är ”tyst” om den. Holm måste haft semester i åtta år om hon tycker att det är tyst om frågan.

Sedan berättar Holm att hon pratat med ett anonymt kommunalråd som tycker att det är ”dags att prata om volymer och kostnader” men som menar att man är ”rökt i sin karriär” om man pratar om detta.

Jahaja…

Kerstin Holm håller med:
– Skulle någon annan ta upp frågan blir de genast anklagade för att vara rasister, men jag skulle säga att det snarare är att vara realist, säger hon för att sedan fortsätta strössla med omdömen av typen: ”Det är en enorm belastning” och ”Det är redan fullt”.

URSÄKTA?

Hon målar även upp frågan som Sveriges stora ödesfråga de närmaste åren och menar att vi står inför en situation som saknar motstycke i vår historia.

En motfråga från programledarna, eller en motdebattör, hade varit på sin plats. Frågan om arbetslösheten, frågan om underfinansieringen av välfärden eller frågan om skolan hade aldrig beskrivits lika slängigt, domedagsmässigt och spekulativt av en SVT-reporter och det är ett jävla mysterium att att public service hamnat i den här positionen.

Sök på Politism.se