Stäng
oktober 2, 2015
Somar Al Naher, medarbetare
Anders Ygeman och Åsa Regnér. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vad håller Socialdemokraterna på med egentligen?

Under ett antal år har främlingsfientligheten dominerat debatten. Nationalister och rasister har satt dagordningen både i politiken och utanför. Bara den som beskrivit invandring i problemtermer har slagit igenom i bruset. Detta har varit besvärligt för inte minst Socialdemokraterna.

Men under hösten har solidariteten i samhället bokstavligen masat ut de unkna idéerna. Tusentals människor, företag och organisationer har välkomnat nyanlända och transitflyktingar. Krav på öppna gränser och lagliga vägar har överröstat ”kör ut” och ”minska”. Många av oss känner en lättnad över att de mörka dagarna nu kanske är förbi. Detta borde också gynna partier som håller solidariteten högt.

Det är precis som journalisten Hanna Fahl skrev:

”Det pratas så ofta om att politiker och etablissemang måste lyssna vad som bubblar under ytan i samhället, lyssna på gräsrots- rörelserna, lyssna på folks rädsla och ta den på allvar. Det antas alltid att den rädslan är synonym med invandringshat, att gräsrötterna är rasism. Men det bubblar en massa annat också, en vilja att ställa upp och hjälpa. Det handlar inte om några få enstaka aktivister utan om en folkrörelse.”

Men Socialdemokraterna tar inte tillfället i akt. De utnyttjar inte läget för att driva på för en mer human och social politik. Visst, Stefan Löfven säger att han inte gillar murar, men samtidigt fortsätter S att driva en hårdare-tag-och-kontroll linje.

Ministrarna Åsa Regnér och Morgan Johansson verkar tycka att det viktigaste som finns att säga precis just nu, det som de vill diskutera för tillfället, är hur mycket lättare det ska bli att avhysa EU-migranter. Alltså att det ska bli lättare för polisen att köra bort folk som bosatt sig på fel platser.
– Vi vill ha en situation där det faktiskt inte är möjligt för människor att ockupera andras mark och bosätta sig på den, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Ockupera? Det här är människor som bosätter sig utomhus, för att de är tvungna, inte för att det är skoj. Och man löser förstås ingenting genom att man bara flytta bort människor. Flera kommuner har i dagsläget påbörjat ett bra arbete. Men tyvärr lyser de konkreta reformerna med sin frånvaro från regeringens sida. Sen måste S-företrädare också tänka på hur de pratar. Den här retoriken är inte vad EU-migranter behöver just nu. Ingen har väl missat de verbala och fysiska hatattackerna mot den här gruppen på sistone?

Inrikesminister Anders Ygeman kallade igår till presskonferens för att berätta om att den inre utlänningskontrollen måste öka. Vi vet ju hur det gick senast polisen prioriterade detta och vi fick en så kallad Reva-debatt. Inser Socialdemokraterna att de kan komma att tränga undan en positiv och handlingskraftig flyktingdiskussion, en progressiv debatt, med en debatt om rasprofilering? Är det en bra idé?

S saknar uppenbarligen förmågan att läsa av opinionen och vara i takt med tiden. Men kanske kan partiet åtminstone lyssna på professorn Jonas Hinnfors mer policyinriktade reflektion:

”Den partistrateg som tänkte att ngt striktare migrationspolicy gör SD mer konciliant bör begrunda SD:s krav nu 95% (förut 90%) lägre invandring.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se