Stäng
november 23, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Mörkade Moderaterna? Foto: Jessica Gow/TT

Vad är sant och vad är falskt om Moderaternas budget?

Personkonflikter, spelteori, bråk och drev är den politiska nyhetsjournalistikens bread and butter i dag. Även opinionsjournalistiken är skyldig, men ledarsidor från vänster till höger skriver faktiskt oftare initierat om själva sakfrågorna, utifrån respektive ledarsidas synsätt.

Ett färskt exempel på den politiska journalistikens misslyckande ser vi när det gäller Moderaternas skuggbudget. Socialdemokraterna har på egen hand granskat den och konstaterar i en debattartikel i Aftonbladet några avgörande saker:

1. Moderaterna säger att deras förslag innebär en starkare välfärd.

2. Moderaterna föreslår i sin skuggbudget nedskärningar i välfärden.

3. De frångår tidigare ordning och redovisar inte hur förslagen påverkar ekonomin i kommunerna.

4. Moderaterna delade ut en skuggbudget till journalister men lämnade in en annan till riksdagen.

Om dessa fyra påståenden stämmer ser vi ett fulspel och en ohederlighet från Moderaternas sida som borde leda till braskande rubriker. Om dessa fyra påståenden är falska ser vi i stället en typ av negative campaigning från Socialdemokraterna som är anmärkningsvärd, inte minst den fjärde punkten.

Läsarna, väljarna, medborgarna har lämnats i sticket. För när man försöker hitta journalistik om detta visar det sig att ingen politisk reporter tycks ha följt upp anklagelseakten. Är inte det ett misslyckande?

UPPDATERING. TT:s Owe Nilsson följde efter artikeln upp frågeställningen och konstaterar detta:

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se