Stäng
juni 24, 2015
Jenny Bengtsson, medarbetare
Foto: Maja Suslin / TT

Vad är det Sverige inte fattar?

Tänk dig. Du kommer till jobbet, knegar, går hem. Nästa dag börjar det om. Och nästa. Och nästa.

Företaget du jobbar på har i uppdrag att sköta städet på ett hotell i en av svensk storstad. Du knegar på som vanligt. Efter en tid bestämmer sig hotellet för att ta över personalen från företaget med uppdraget. Ditt jobb glider över dit i stället. Ditt fasta jobb. Sverige har lagar som garanterar att du och dina kollegor är skyddade genom hela processen, så att ni ska kunna fortsätta, just det ja – knega som vanligt. Det kallas verksamhetsövergång och är just vad det låter som. En övergång från en verksamhet till en annan, men ändå samma.

Det händer hela tiden på arbetsmarknaden.

Över en natt byts ett bolagsnamn ut på ett papper men ni är fortfarande kvar på samma arbetsplats, gör samma jobb, med samma kollegor, samma mönster, samma lika allt.

Så går ditt arbetskraftstillstånd ut. Du och arbetsgivaren ansöker om ett nytt. Det ska inte vara några konstigheter.

Migrationsverket dröjer. Sen får du veta att du borde sökt det jobb som var ditt hela tiden och som du fortfarande jobbar på. Ditt fasta jobb.

Du ska utvisas.

Den sista biten är säkert svår att tänka sig för de flesta. För Jerome Tanka Tarji, som jobbar som hotellstädare, är den tyvärr verklighet. Han ska nämligen, om Migrationsverket får som de vill, utvisas. För vad? För att han inte sökte sitt eget jobb.

Jeromes fackförbund, Hotell- och restaurangfacket, menar att utvisningen är felaktig i och med att Jerome hade sitt jobb hela tiden. Överklagan ska inlämnas. En namninsamling har startats.

Problemet är dock större än Jerome – även om problemet är gigantiskt för honom.
Varför är Sverige är så triggerkåta när det gäller att utvisa? Vi utvisar – känns det som – för teknikaliteter, byråkrati och ba’fatt vi kan. Är det så vi vill vara? Är det värt det?

För det finns ingen logisk anledning till varför Jerome ska utvisas. Han betalar skatt, har kollegor, kamrater och ett liv här. Han har fast jobb, är med i facket och älskar Sverige. Sverige är hans land.

Varför kan hans land inte bara fatta det?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se