Stäng
augusti 12, 2015
Eric Rosén, chefredaktör

Vad är det som händer på Svenska Dagbladet?

Okej. Detta har hänt. Ett brutalt och ohyggligt dubbelmord på Ikea i Västerås inträffade på måndagen. En mamma och hennes vuxna son dödades med kniv inne på husgerådsavdelningen. Det är inte svårt för någon som varit på Ikea – och det har nästan alla – att se sig själv strosa omkring bland teflonpannor, lattevispar och vikbara skärbrädor, intet ont anande. Därför känns skräcken ovanligt nära, och obehaget mycket påtagligt.

Men när det visade sig att de misstänkta gärningsmännen – en 35-årig man misstänkt på sannolika skäl och en 23-årig man skäligen misstänkt – var hemmahörande på ett asylboende i Västerås, då hände också något annat. Inte minst på Svenska Dagbladets ledarredaktion.

Ledarredaktionens Per Gudmundson skrev snabbt följande tweet.

Skärmavbild 2015-08-12 kl. 08.54.43

En anmärkningsvärd tweet på många sätt. Gudmundson menar här att man i Norge skriver att de två misstänkta bodde på samma asylboende, men att man inte gör detta i Sverige. Detta är dels helt felaktigt, alla andra medier skrev att männen bodde på samma asylboende, och de norska medierna hämtade dessa uppgifter från svenska medier.

Men också anmärkningsvärt eftersom det visar att Gudmundson, som har bred erfarenhet från att arbeta på redaktion, tror på och sprider vidare myten om att svenska medier ”tiger ihjäl” väsentligheter för att skönmåla bilden av asylboenden. Man undrar om han läser tidningen han arbetar för, eller följer andra av de svenska medierna? När brott begås på asylboenden eller av människor på asylboenden skrivs det ut och betonas väsentligt mer än om brott sker i en bostadsrättsförening. Det i sig är inte ett problem, eftersom det finns ett än tydligare politiskt ansvar för asylboenden än det finns för bostadsrättsföreningen. Men att Gudmundson går runt och tror på de här konspirationsteorierna är i sanning oroande. Jag rekommenderar honom ett besök i mediearkiven.

Under dagen fortsatte ledarredaktionens Ivar Arpi resonera kring det inträffade och menade att DN kränkte de mördades anhöriga, eftersom tidningen skrev om inte bara mordet och vansinnet utan också satte händelsen i ett längre perspektiv, samt följde upp med en nyhet om att polisen befarar rasistiska våldsdåd i mordens kölvatten. Denna rätt traditionella nyhetsvärdering passade inte Arpi.

Skärmavbild 2015-08-12 kl. 09.03.07

På kvällen publicerades så SvD Ledares chef, Tove Lifvendahl, en text om morden. Där pekar hon på en rad alarmerande och obehagliga händelser – våldsbrott mot EU-migranter, islamistiska fundamentalister som trakasserar kvinnor i Stockholm, problem som bland annat räddningstjänsten stött på i samband med ingripanden i fattiga områden och dubbelmordet i Västerås.

Staten har ”svikit sin kärnuppgift” att skydda invånarna i Sverige, menar Lifvendahl. En delvis riktig utsaga, just de fattigaste och de mest utsatta har ett alldeles för svagt skydd i Sverige i dag (vilket regeringen väl känner till och som vi skrivit om åtskilliga gånger förr).

Men sen landar Lifvendahl i en obegriplig hänvisning till en undersökning (med mycket svagt statistiskt underlag) att bara 10 procent i Sverige tycker att integrationen i Sverige fungerar bra. Så blir allt detta – våld, mord och trakasserier med väsensskilda gärningsmän, motiv och förklaringsmodeller – till en integrationsfråga i SvD. En mycket märklig slutsats.

Den som undrar vad som ligger bakom SvD Ledares vilja att göra det till en fråga om integration behöver inte leta länge. Per Gudmundson skriver samma kväll på twitter att ursprung, kultur och religion är betydande faktorer vid ”en hel del våld”.

Skärmavbild 2015-08-12 kl. 09.19.18

Förlåt en försåtlig fråga, men vad fan är det som pågår?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se