Stäng
mars 11, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
En bra plats. Foto: Andy Nelson/AP/TT

Vaccinvägran måste bli politik

Det tycks gå en trend över världen, där människor tror sig ”veta bättre” än att vaccinera sina barn. En vansinnig trend som DN i dag uppmärksammar med exempel från Berlin.

”En liten pojke har avlidit och flera skolor har hållits stängda. Vid skampålen står de föräldrar som vägrar att vaccinera sina barn.
– Vad är problemet? Det finns så många andra saker barn dör av, säger mamman Julia Iken-Sengee.”

Ja, du Julia Iken-Sengee… Kanske att vi brukar försöka förhindra att barn dör, snarare än rycka på axlarna och säga ”vem bryr sig”?

I Tyskland har alltså 762 fall av mässlingen anmälts sedan oktober, vilket glasklart visar på vad som händer om man avstår från vaccination. Även i USA har utbrott av mässlingen gjort att ett hundratal insjuknat. Något som programledaren Jimmy Kimmel nyligen uppmärksammade i sitt program.

Även om vaccinvägrare inte är särskilt vanliga i Sverige, där myndighetstilltron fortfarande är stor, så är det logiskt att trenden sprider sig här också om den gör det i andra liknande länder.

Och då blir frågan politisk. Folkhälsomyndigheten måste stå redo att sprida kunskap och ansvarig minister Gabriel Wikström (S) måste se till att förekomma en vaccinvägrartrend.

Vi kan inte under några omständigheter acceptera att barn om några år ska dö i vanliga sjukdomar, som hade kunnat vaccineras bort, för att någon läst något som kullkastar hela vetenskapen på någons facebooksida.

Det är så urbota jävla dumt att det aldrig får inträffa.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se