Stäng
oktober 24, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Lars Pehrson/TT

Utländsk arbetskraft ska inte ha sämre villkor än svensk

Den svenska regeringen har på EU-nivå kämpat hårt för att få till nya regler för hur man behandlar arbetskraft från ett EU-land som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land. Så kallad utstationerad arbetskraft.

Nu har EU-ländernas arbetsmarknadsministrar faktiskt lyckats komma överens. Europaportalen skriver att ”uppgörelsen innebär att löntagare från andra EU-länder ska få samma ersättning som inhemska”. De pekar på att utstationerade arbetstagare i en del branscher och fall tidigare tjänat bara hälften av vad lokalt anställda gör.

Att man säkerställer att den som kommer från ett annat EU-land och jobbar får samma ersättning som den som är anställd i Sverige är viktigt av många skäl. Dels naturligtvis för den enskilde utstationerade löntagare som nu kan få bättre villkor. Men också för att se till att arbetare inte ställs mot arbetare. För när de som jobbar får rätt till samma arbetsvillkor och löner minskar risken att löntagarna börjar se varandra som konkurrenter och hot bara för att de är arbetare från olika länder.

På så sätt är det också en förändring som gör att grogrunden för fientlighet mot ”utlänningar” minskar. Nu får vi bara hoppas att den nya överenskommelsen gör tillräckligt stor skillnad.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se