Stäng
oktober 20, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Fredrik Persson / TT

Utförsäkringspolitikens död – inte en dag för tidigt

Samtidigt som den nya regeringen bjudit på en hel del frustration på en hel del områden (och mer lär det bli av den varan) har det också kommit en del bra besked. Sånt som kommer att underlätta livet för de som har haft det allra tuffast och har allra minst möjligheter.

Det är viktigt till exempel att a-kassans golv och tak höjs, Fas 3 slopas, underhållsbidraget höjs och att medicin görs avgiftsfri för alla barn. Men en av de allra viktigaste frågorna har vi fått vänta på besked om. Tills i går. Då meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att tiden med utförsäkringar är över. Från och med den 1 juli 2015 försvinner den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Ni vet, det där magiska datumet då du inte längre räknas som sjuk oavsett hur du mår, eftersom försäkringen slutar gälla. Ni vet, det där som tvingat svårt sjuka från hus och hem, ut i fattigdom, in i desperation och total uppgivenhet. Ni vet, det där som drivit folk in i ännu mer sjukdom, som tvingat svårt cancersjuka till arbetsförmedlingen och som gjort att de första vi borde ta hand om hamnat sist i kön.

Den tiden ser vi nu slutet på. Det cyniska högerexperimentet, som slagit sönder tillvaron totalt för en några av de som haft sämst förutsättningar att hantera den sortens utsatthet, blir till en parentes som varar från 2008 till 2015. Därefter är det slut på utförsäkringarna.

Det är vansinnigt goda nyheter.

Nya, och andra, problem kommer att uppstå och oändligt mycket återstår alltid för att göra tillvaron drägligare för de långtidssjukskrivna, man är aldrig framme i de här frågorna eftersom både sjukskrivningar, bedömningar och försäkringsbehov förändras över tid och behöver justeras konstant. Men just denna absurda politik har äntligen nått vägs ände.

– Jag tror inte att det gynnar vare sig Sverige, enskilda individer eller förtroendet för sjukförsäkringen att en lång sjukskrivning för väldigt många också är lika med fattigdom och utförsäkring, säger  socialförsäkringsminister Strandhäll, till SVT.

Word.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se