Stäng
augusti 14, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: Yannis Liakos/AP/TT

Utan skuldavskrivning finns inget slut på Greklands helvete

I dag röstade det grekiska parlamentet ja till det tredje ”stödpaket” som påtvingats landet av de europeiska institutionerna och euroländerna. Men stödet inom Syriza blir allt svagare. Något som gör att ett nyval i Grekland blir allt mer sannolikt.

Det är inte så konstigt.

Samtidigt som Grekland påtvingas en politik som Syriza inte gick till val på, och som det grekiska folket sa nej till i en folkomröstning, så konstaterar även EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och EU:s ”stabilitetsmekanism” att Greklands skulder inte krymper utan växer i takt med åtstramningarna. Nu gör man bedömningen att Greklands kommer ha en skuld på 201 procent av BNP om ett år, och att den inte kommer ha sjunkit mer än till 160 procent av BNP om sju år. I dag är skulden 175 procent av BNP.

I klarspråk säger de att Greklands helvete kommer att fortsätta i minst ett decennium, även om allt går som det ska. Trots det, trots de konsekvenser en sån utveckling kan få (Starkt stöd för nazistpartiet Gyllene Gryning? Svält och självmord? Krig?) vill de europeiska institutionerna inte att se några skuldavskrivningar.

Det vill däremot IMF, som menar att det är meningslöst att fortsätta med ”stödpaketen” om man inte samtidigt gör omfattande skuldavskrivningar. Såna avskrivningar skulle inte heller innebära att långivarna får ett sämre resultat. Tvärtom skulle grekernas betalningsförmåga öka om de fick igång ekonomin, den som kvävs av åtstramningspolitiken.

Sök på Politism.se