Stäng
juni 30, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Ministerämnen? Foto: Henrik Montgomery / TT

Utan ett nytt politiskt projekt får vi SD i regeringen

Enligt TNS Sifos senaste mätning, som presenteras i dag, vill 51 procent av väljarna i stort – och hela två tredjedelar (!) av de borgerliga väljarna – se mer samarbete med Sverigedemokraterna.

Vad det innebär är att normaliseringsprocessen kring Sverigedemokraterna nu inte bara är långt gången bland opinionsbildare och en del mindre nogräknade högerpolitiker. Nej, nu har vi – av mätningen att döma – en relativt bred uppslutning i väljarkåren bakom samarbete med ett parti som bottnar i nazism, raskrigsretorik, bokbål och uniformer.

Det är naturligtvis en konsekvens av en massa saker. För att nämna några:

* Ett skickligt och idogt opinionsarbete från Sverigedemokraterna själva.

* Stora samhällsproblem av typen massarbetslöshet, en illa sargad välfärd, socialförsäkringar som inte räcker till, en orättvis och undermålig skola, bristande äldreomsorg och ökad ojämlikhet.

* Partier som låter som varandra och som inte erbjuder löften om förändring, bara små marginaljusteringar och flådig retorik.

* En samhällsdebatt som fokuserar på invandring och migration och problem kring dessa i stället för att prata om andra avgörande problem, utmaningar och lösningar.

Med en så stor uppslutning bakom SD-samarbete bland högerväljarna, och med en pågående förskjutning (”omprövning”) i integrations- och migrationsfrågan i såväl FP som KD och M måste vi börja betrakta Sverigedemokraterna som en allt mer sannolik regeringspartner till de borgerliga partierna efter nästa val. Tittar vi på våra nordiska grannländer Danmark, Norge och Finland ser vi nog en del av vad som komma skall.

De partier som inte vill ha en regering där Sverigedemokraterna bär upp ett gäng ministerposter efter 2018 bör alltså redan nu fundera på om man inte behöver sjösätta ett större politiskt projekt, ett som verkligen innebär stora samhällsförändringar snarare än syftar till att trygga bara medelklassens livspussel, och som konkurrerar ut SD:s rasism och fokus på invandringsfrågan.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se