Stäng
maj 4, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Usla villkor gör att burgaren smakar sunk

Jobba på McDonald’s – alltid med kollektivavtal. Så skriver hamburgerkedjan på sin hemsida, och det låter ju bra. Eller rättare sagt: Det är bra att de har kollektivavtal. Det borde alla ha.

Men hela sanningen ryms inte i den där fina formuleringen. Vi har tidigare sett flera avslöjanden om hur McDonald’s i Sverige köpt städning svart av skumma bolag och hur studenter och flyktingar från Afrika och Asien tvingats arbeta sju nätter i veckan, året runt, under vidriga villkor och med usel lön. Vi har sett stora avslöjanden om McDonald’s-chefer som säljer arbetstillstånd för hundratusentals kronor till desperata utländska medborgare.

Och nu ser vi ännu ett exempel på vad ”alltid med kollektivavtal” betyder i verkligheten. McDonald’s har nämligen tecknat avtal med UberEats, där cykelbuden ska köra hem hamburgarna till hungriga kunder.

Jepp, samma UberEats som vägrar teckna kollektivavtal och som har usla villkor och löner för sina bud. Ett bolag som för det första inte har en affärsmodell som fungerar: Utan miljarder i riskkapital och underbetalda cykelbud finns inte UberEats. De kan inte konkurrera med seriösa företag på lika villkor utan lever på lönedumpning och utnyttjande.

De förbättringar som UberEats utlovade efter kritikstormen mot deras skitlöner gjorde visserligen villkoren lite bättre – men det var allt annat än tillräckligt.

När McDonald’s – en arbetsgivare som vill framstå som seriös och som en bra arbetsplats – nu anlitar UberEats för att cykla hem McFeasten till den hungrige bör de naturligtvis sluta påstå att det är ”alltid med kollektivavtal”. I stället bör de vara öppna med att den som levererar hamburgaren gör det till låg lön och utan någon som helst anställningstrygghet.

Sök på Politism.se