Stäng
mars 26, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Henrik Borelius Foto: Fredrik Persson/TT

Uppmanar Attendo personalen att ljuga för anhöriga?

Aftonbladet granskar just nu välfärdens vinnare och förlorare i den marknadsorienterade businessvälfärd vi i dag lever i.

Vinnarna är förstås riskkapitalisterna och de andra ägare som berikar sig genom att ta en del av de skattepengar som annars skulle använts till välfärd och göra vinst, expansion eller räntebetalningar av dem. Förlorarna är medborgarna som inte får vad de betalat för. Vare sig det handlar om personal, anhöriga, skolbarn, sjuka eller gamla så är det medborgarna som blir utan en del av den välfärd vi skattefinansierar tillsammans.

I Aftonbladet visar det sig i dagens publicering i form av för lite personal på Attendos boende. Birgitta Lundmark, vars mamma bor på ett av Attendos demensboenden i Nacka, fick själv rycka in och jobba (!) när hon hälsade på sin mamma, eftersom det fanns för lite personal. Hennes mamma hinns nästan aldrig med i tillräcklig utsträckning.
– Mammas blöja är alltid dyngsur. Det är inte bara obehagligt och nedvärderande för henne. Mamma har även fått upprepade urinvägsinfektioner på grund av att även avföring har torkat fast. Och det gör henne bara ännu mer förvirrad i sin demens, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:
– När jag var där i fredags var det likadant. Personalen medgav att de inte haft tid med mamma.

I artikeln bekräftar också personal som tidigare jobbat för Attendo bilden. Jessika Ljusner berättar hur företaget uppmanat henne att lura anhöriga att det fanns mer personal än det faktiskt fanns.
– Jag var ofta helt själv på kvällarna. Vi uppmanandes till och med att ljuga för de anhöriga och säga att vi var fler än vi var. När ­arbetsschemat ändå läckte ut blev vi kallade till ett ­möte för att vi hade varit ”illojala”.

Pengar är dock inget problem i Attendo. Så nog borde de kunna anställa tillräckligt med personal. För bara ett halvår sedan delade bolaget ut en miljard kronor till aktieägarna. VD:n Henrik Borelius fick 17 miljoner kronor. Samme Borelius har fungerat som rådgivare åt regeringen Reinfeldt i välfärdsfrågor och har år efter år gjort enorma pengar på det samarbetet.

Vad som händer med Attendos demensboende i Nacka efter Aftonbladets granskning vet vi inte ännu. Kanske blir det bättre. Mer personal (som då förväntas redovisa sina politiska åsikter)?

Kanske går det åt andra hållet och Attendo stoppas av kommunen. I så fall är sannolikheten stor att de gör som de gjorde i Örebro, när kommunen hävde ett avtal med Attendo efter att de misskött verksamheten grovt. Att de helt enkelt stämmer kommunen för att de inte tjänat så mycket pengar som de hade räknat med.

Det är ett intressant system vi har.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se