Stäng
november 28, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Isabella Lövin (MP), Ylva Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Heléne Fritzon (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgörelsen om ensamkommande – en viktig asylpolitisk seger

Det blev en bra uppgörelse om ensamkommande från Afghanistan mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ungefär 9 000 ensamkommande unga tros omfattas av förslaget, men det är en svårt att bedöma och kan nog lika gärna bli 5 000 eller 12 000. Hur som helst handlar det om att ensamkommande unga som anlände till Sverige innan den 24 november 2015, och som på grund av enormt långa handläggningstider fått vänta länge på besked, nu får möjlighet till uppehållstillstånd om de studerar på gymnasienivå eller via regeringens yrkespaket.

Utformningen är knappast perfekt, och kritiken om godtycklighet både från oppositionspartier och från till exempel Ung i Sverige går inte att bara vifta bort. Att helt stoppa utvisningar till Afghanistan på grund av säkerhetsläget hade kanske varit det rimligaste.

Men det centrala är att man hittat en lösning som omfattar många, som går att genomföra, som med all sannolikhet kommer att få stöd i riksdagen och som inte tar väldigt lång tid att få på plats. 

På så vis är det en framgång för regeringen som helhet.

Men framför allt är detta ett kvitto på att de många tusentals engagerade, i och utanför politiken, har nått framgång med sin opinionsbildning. Trycket har varit hårt på regeringen. Hela Miljöpartiet har pressat på och inom Socialdemokraterna har sidoorganisationer, arbetarekommuner, riksdagsledamöter och andra kämpat stenhårt för att få till en förändring, en förbättring. Utanför partierna har sammanslutningar som Vi står inte ut, Ung i Sverige, Rädda Barnen, BRIS, Sveriges stadsmissioner, IM – Individuell Människhjälp, FARR och en lång rad opinionsbildare kämpat för att få till en förändring i politiken. Nu kommer den och det förändrar tusentals unga människors liv. Nu får de bättre förutsättningar att att överleva, bättre förutsättningar att leva ett värdigt liv.

Det är dessutom en överenskommelse som gör livet lättare för både S och MP under valåret. Missnöjet med den hårda linjen mot unga ensamkommande riskerade att lägga sig som en våt filt över entusiasmen och engagemanget hos partiaktiva. Det slipper partierna nu och det kommer att göra valrörelsen bättre för båda partierna.

Slutligen finns det ytterligare en viktig aspekt som man inte får glömma bort. Beslutet är ett av oerhört få under de senaste två åren som inte gör migrationspolitiken strängare och mindre generös.

Det visar att det går att få resultat när man ställer krav på en mer human flyktingpolitik.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se