Stäng
januari 17, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: SVT

Uppdrag Granskning avslöjar attacken på strejkrätten

”Det finns inget kryphål i lagen.”

Det förklarar Mats Glavå, docent i arbetsrätt, i onsdagens Uppdrag Granskning. Kanske är detta det mest centrala som man bör ta med sig från reportaget om konflikten i Göteborgs hamn.

Vi har skrivit om frågan tidigare: Strejkrätten är hotadav en socialdemokratiskt ledd regering – och alla som värnar fackligt inflytande och fackliga rättigheter måste sätta ner foten. Utredningen om att inskränka strejkrätten kom som en konsekvens av att parterna i Göteborgs hamn inte lyckas komma överens, men högerpolitiker och Svenskt Näringsliv har drivit detta länge. Den stora skillnaden är alltså att regeringen Löfven hakar på tokerierna.

Uppdrag Granskning blottlägger något mycket allvarligt: Arbetsgivaren, APM Terminals, tycks vara i det närmaste ointresserad av att lösa konflikten. De har redan hittat ett sätt att komma runt problemet genom att säga upp personal som är medlemmar i Hamnarbetarförbundet – det fack man bråkar med – och ersätta dem med folk från bemanningsbolag. Samtidigt driver APMT på för att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och regeringen ska ändra på strejkrätten.

De hejas på och understöds ekonomiskt av Svenskt Näringsliv, som alltid vill försvaga löntagarnas position, och som via sin sajt Arbetsmarknadsnytt spridit en rad felaktigheter och myter om Hamnarbetarförbundets krav. (Att Arbetsmarknadsnytts ansvariga utgivare Anna Dalqvist vägrar diskutera, förklara och försvara publiceringarna i SVT imponerar för övrigt inte.)

Till råga på allt så är inte heller det kommunala hamnbolagets ordförande Ulrica Messing (S) eller VD:n Magnus Kårestedt intresserade av att lösa konflikten. Kårestedt har aldrig ens träffat Hamnarbetarförbundet, men har däremot kontaktat moderater i arbetsmarknadsutskottet med uppmaningen att fortsätta kämpa för inskränkt strejkrätt. Inte ens när arbetet i hamnen rullar på utan stridsåtgärder ser han en partslösning som vägen framåt. I stället mailar han han till riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M) och tackar för att han ”håller upp trycket i denna fråga”. Kårestedt betonar att det är ”speciellt viktigt i läget nu när inga stridsåtgärder råder för tillfället”. Det är inget mindre än en skandalös hållning, helt utan respekt för den svenska modellen.

Under 2017 strejkade Hamnarbetarförbundet i Göteborgs hamn i totalt 8 timmar. Det vill säga i princip inte alls. Trots det har regeringen låtit sig pressas till en utredning om att begränsa strejkrätten. Frågan är ideologiskt motiverad från höger, och påminner på så vis till en viss del om bråket som ledde fram till Lex Laval (läs mer här), eller den gamla konflikten om salladsbaren Wild n’ Fresh (läs mer här). Skillnaden denna gång är att socialdemokratin låtit sig smittas av argumenten från höger, troligen för att det är mer pengar som står på spel i Göteborgs hamn.
Men sanningen är denna: lagstiftning lär inte lösa problemet i Göteborgs hamn. Inte heller beror konflikten på att Hamnarbetarförbundet hittat ett kryphål i lagen, för att återvända till textens inledning. Mats Glavå, docent i arbetsrätt, sammanfattar läget väldigt väl i Uppdrag Gransknings reportage. Hamnarbetarförbundet använder sin grundlagsskyddade rätt att strejka:

– Huvudregeln är att organisationer som inte har kollektivavtal får vidta stridsåtgärder. Det är det Hamnarbetarförbundet gör, säger han och fortsätter:
– Det är arbetsgivaren som inte följer den svenska modellen.

Att en socialdemokratiskt ledd regering inte inser, eller inte fäster tillräckligt stor vikt vid detta, är djupt deprimerande och ganska farligt. Utredningen om inskränkt strejkrätt hör hemma i papperskorgen.

Uppdrag granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play onsdagen den 17 januari klockan 20:00.

Sök på Politism.se