Stäng
maj 29, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Marko Säävälä/TT

Upp till bevis om sjukförsäkringen, Annika Strandhäll

Den rödgröna regeringen avskaffade alliansens avskydda och hänsynslösa system med utförsäkringar, ett avskaffande vi var många som hyllade och jublade över. Men några år senare finns alltså utförsäkringspolitiken i praktiken kvar. Den tar sig bara nya uttryck.

Det framgår av en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) som presenteras i dag.

2009 låg andelen som fick indragen sjukpenning på strax över 2 procent. Fem år senare, 2014, hade andelen sjunkit till 1,2 procent –  5 900 personer.

Sedan dess har den ökat. Snabbt.

Förra året, 2017, var siffran 5,8 procent, 26 600 personer. Och tittar man på indragen sjukpenning från dag 180 blir det ännu mer anmärkningsvärt: Då är andelen som får sin sjukpenning indragen hela 8,5 procent.

Enligt ISF:s Martin Söder, som varit projektledare för den aktuella granskningen, ifrågasätter om systemet är rättssäkert.
– Lagstiftningen har ju inte ändrats så därför borde det inte vara så kraftiga variationer, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Ökningen tar fart omedelbart i och med att regeringen formulerar sitt krav på Försäkringskassan att sjukpenningtalet ska ner till 9,0 dagar. Samtidigt utses Ann-Marie Begler till generaldirektör för Försäkringskassan.

Det är här vi hittar förklaringen till varför människor kastas ut ur sjukförsäkringen. Under Beglers ledning har bedömningarna blivit så strikta att människor hamnar i kläm och kastas ut. För detta bär hon ansvar. Därför är det bra att regeringen och socialminister Annika Strandhäll (S) valt att byta ut henne som generaldirektör.

Men det största ansvaret landar på regeringen som satt upp själva målet om att pressa ned sjukpenningtalet till 9,0 dagar. Det är ett politiskt beslut, där mer hänsyn tagits till finansdepartmentets önskemål om sparsamhet och uppstramning än till verkligheten och till människorna. Det där kommer man aldrig runt.

Att Annika Strandhäll (S) i Sveriges Radios intervju är kritisk till hur det fungerat – och helt inriktad på en bättre bedömning framöver – är väldigt bra. Beslutet att byta ut Ann-Marie Begler visar också att regeringen önskar sig en annan inriktning.

Tyvärr har insikterna kommit för sent, till ett högt mänskligt pris, och det går inte att ursäkta.

Kanske har statsråden och regeringen äntligen börjat ta till sig hur feltänkta direktiven till Försäkringskassan varit. Kanske har de insett vilka konsekvenser de får för vanligt folk. Kanske kan man börja hoppas på ett system som fungerar.

Det är upp till bevis, Annika Strandhäll.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se