Stäng
augusti 7, 2018
Sara Martinsson, skribent
Polisen i Malmö beslagtar numera kilovis med kokain, enligt Expressens artikel. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Unga Malmöbor dör för att rika vill knarka

Expressens/Kvällspostens nya granskning visar en annan sida av gängvåldet i Malmö.

I en artikelserie om den skånska överklassen skildrar reportrarna Federico Moreno och Nellie Erberth den privilegierade grupp som finns på andra sidan spektrat från stadens i media ofta uppmärksammade gängkriminella: de rika unga som köper knarket gängen säljer.
– Här är det inte riktigt samma repressalier som i sämre områden, har man en kavaj och en snygg klocka kommer man rätt långt, säger en av de unga männen som intervjuas i reportaget.
Han är inte rädd att åka fast. Han vet att den grupp han tillhör sällan blir föremål för polisens intresse.

Politism har redan tidigare uppmärksammat att ungdomar från rikare stadsdelar knarkar mer än vad de från mindre bemedlade områden gör. Samtidigt misstänks de senare ändå oftare för narkotikabrott. Andra sociala faktorer, som boendeform och utbildning, påverkar också risken att bli misstänkt, enligt en rapport från BRÅ.

Även Expressen refererar till den undersökningen, som gjordes i Stockholm. Men samma strukturer tycks alltså finnas också i Malmö. Redan sommaren 2017 larmade Socialtjänsten om att många unga i den välbärgade stadsdelen Slottstaden knarkade. Ändå medger polismästaren Stefan Sintéus att bruket bland överklassen ”går under radarn”:
– Det är så klart mindre bevakning i miljöer där folk helgmissbrukar hemma eller på krogen, säger han i reportaget.

Att där finns en stark koppling mellan gängkriminaliteten i Malmö och de rikas nöjesvanor är välkänt. Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman drog parallellen redan i fjol, när han uppmanade stadens invånare att ta sitt ansvar för att själva inte bidra till problematiken. Ändå fortsätter unga människor att dö, i det senaste fallet en 20-åring i Rosengård som sköts för bara ett par veckor sedan.

Enskilda kan med sina handlingar och val givetvis bidra till att underblåsa gängkonflikterna. Men berättelserna om hur rika Malmöbor festar medan fattiga dör synliggör framför allt behovet av vettiga politiska förslag. Att, som SD vill, rulla in stridsvagnar i förorterna kommer inte rädda några liv när roten till problemen – efterfrågan – finns i andra stadsdelar.

Sök på Politism.se