Stäng
december 18, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller sitt jultal på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristerssons bedrägeri om klasspolitiken

”I Sverige talar man svenska”, sa Ulf Kristersson (M) i sitt jultal och hela världen, nåja – en liten del av debatt-Sverige – rasade eller hyllade uttalandet eller rasade över andras raseri och hyllningar. Och det kan man väl göra.

Problemet är att det där kanske var det minst intressanta med jultalet. För hans huvudfokus låg nämligen på något annat: Klassresor och ojämlikhet. Här blir Kristerssons utsvävningar desto mer knepiga. Moderatledaren försöker nämligen lura väljarkåren. Det lär bli ett återkommande tema. Han var ute och sålde moderat klasskamp redan för en månad sedan, och vi skrev om det då.

Nu utvecklade han sitt resonemang ytterligare i den passage som citeras i tweeten nedan:

Kristersson fortsatte:

”Vad du själv vill, och gör, och bedöms efter ska inte bero på dina föräldrars namn, adress eller inkomst. Inte bygga på kön, klass eller klan – utan på dina alldeles egna ansträngningar.”

Orsaken till att en moderat pratar social rörlighet och klass är naturligtvis att han insett att ojämlikheten är en av våra stora frågor, ett av de stora problem som präglar vårt samhälle i dag. Klart det ska adresseras och klart att Moderaterna vill låta som att de är emot detta.

Lika klart är det att det rör sig om bedrägeri.

Ulf Kristersson har inga förslag – inte ett enda – som bryter det hot om social ärftlighet som han säger sig ”hata”. Tvärtom har de en politik som cementerar och vidgar klassklyftor, de har förslag som ökar ojämlikheten och deras viktigaste prioritering är alltid de redan rika, de välbärgade och de med höga inkomster.

Om Moderaterna och Ulf Kristersson hatar social ärftlighet – det vill säga klassamhället – skulle de inte motsätta sig förmögenhetsskatt eller arvs- och gåvoskatt, de skulle inte säga nej till en fungerande sjukförsäkring och de skulle inte slåss för skattesänkningar som ger mest till de som redan har. Ville Moderaterna se mer jämlikhet i Sverige skulle de inte slåss för det fria skolvalet. De skulle inte föra en politik som ger växande inkomstskillnader.

Vi går mot en valrörelse där Ulf Kristersson kommer att lyfta jämlikhetsfrågan gång på gång. Och han kommer att göra det trots att han kämpar för mer ojämlikhet. Det är själva kärnan i Moderaternas politik.

Kanske är det därför de plötsligt börjat använda begreppet ”sund jämlikhet”. En ny sorts jämlikhet alltså, som är ”sund” i moderatögon, eftersom den är så vanvettigt ojämlik.

Sök på Politism.se