Stäng
maj 16, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Hanif Bali (M).

Uber Eats – en inblick i högerns drömsamhälle?

Vi behöver fler enkla jobb med låga löner. Det där upprepas nästan som ett mantra av högerpolitiker på alla nivåer, inte minst från alliansens partiledare.

Detta högerns drömsamhälle diskuterade jag med Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali i Aftonbladet Morgon på tisdagsmorgonen. Titta gärna här nedan, och läs sedan vidare under klippet.

Vad de vill se är att man genom att satsa statliga pengar ska ”hitta på” nya jobb som det idag inte finns någon riktig efterfrågan på. Sen ska den som saknar jobb utföra dessa hittepåjobb för en extremt låg lön som inte går att leva på. I förlängningen ska det ge en press nedåt på lönerna i Sverige generellt. Detta är vad ”fler enkla jobb” betyder.

Men ibland räcker det inte att man förklarar vad något betyder, man behöver se det framför sig för att förstå. Och då är Uber Eats ett bra exempel. Här finns en viss efterfrågan på tjänsten: Rätt många tycker att mat hemkörd till dörren är trevligt. Däremot finns inte särskilt hög efterfrågan. Affärsmodellen håller dock inte egentligen: Uber Eats kan bara finnas om de håller mycket låga priser. Det kräver att man finansieras av riskkapitalister som är beredda att förlora en massa pengar på kort sikt för att bolaget ska vinna marknadsandelar, för att sen kunna höja priserna längre fram (och börja gå plus). En osund typ av konkurrens för att vinna mot företag som har en mer hållbar modell, alltså

Det kräver också att de som levererar maten för Uber Eats har en lön som inte går att leva på. En lön så låg att de aldrig kan betala en normal hyra, till exempel. Dessutom får de ingen tjänstepension, ingen anställningstrygghet och ingen sjuklön. Affärsmodellen kräver alltså att det gemensamma går in – skattebetalarna i sista hand – och täcker upp på kort eller lång sikt för det som företaget vägrar vara med och betala.

Sök på Politism.se