Stäng
mars 27, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Riktigt mysigt mellan Erdogan och EU:s Juncker. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Tystnaden om Turkiets våld visar vem som bestämmer

För två år sedan slöts ett avgörande avtal som påverkar tusentals människor. Sverige tillsammans med EU bestämde sig för att alliera sig med Turkiet för att hålla flyktingarna utanför EU:s gränser. Uppgörelsen har inneburit sex miljarder euro till Turkiet från EU, och ett beroende av Turkiet som gränsvakt. I dag syns det beroendet särskilt i svensk politik.

I går var vår utrikesminister Margot Wallström (S) med på EU-toppmötet Bulgarien. Turkiet, som inte är med i EU, är ett av de inbjudna länderna. Just nu är Turkiet mitt uppe i ett väpnat angrepp mot Afrin-provinsen i norra Syrien, ett angrepp som är direkt riktat mot kurdiska och syriska styrkor i området. Men det är just kurderna som Turkiet ser som sin fiende, som vanligt. Kritiken från omvärlden är talande – i sin tystnad.

För det är blodigt i Afrin just nu. Och det EU-ledare svarar med är ett vagt ”dialogen med Turkiet måste fortsätta. En isolering av Turkiet gagnar inte kurder eller situationen i Syrien, eller de som sätter sitt hopp till omvärlden.” Som Wallström kommenterade i går.

Men det handlar inte om att isolera Turkiet eller inte. Turkiet kunde inte bry sig mindre om att få kalla handen från EU och Sverige. De vet att det är dem som har övertaget. För om vi kritiserar Turkiet, vem ska då vara den blodiga gränsvakten mellan Europa och resten av världen?

Turkiet kan hela tiden hota med att låta flyktingar passera till Europa, något som verkar vara EU-ledarnas största skräck. Turkiets blodiga anfall i Afrin blir en bisak.

Så ser hyckleriet i utrikespolitiken ut. Vi outsourcar ansvaret för vår egen flyktingpolitik till en antidemokratisk ledare som vi betalar för att hålla flyktingar borta. Och just det, så sent som förra året beviljade regeringen fortsatt vapenexport från Sverige till Turkiet. Vapen som är i händerna på den turkiska militären, samma militär som tar livet av människor just nu. Trist för Syrien och kurderna, kul för den svenska vapenexporten.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se