Stäng
juli 7, 2015
Nils Westling, medarbetare
Någonstans runt 40 grader sluter det ju nästan att vara trevligt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / TT

Tyskland har aldrig varit varmare än nu

Aldrig tidigare har det varit så varmt i Tyskland som det var i söndags. Då mättes 40,3 grader upp vid en mätpunkt i Bayern. Det har aldrig hänt förr, uppger Tysklands motsvarighet till SMHI på sin hemsida.

Även i Berlin och Frankfurt nåddes temperaturer som aldrig tidigare uppmätts i dessa städer.

Detta kommer bli allt vanligare, och det bör man oroa sig för – även om man gillar värme. För det visar att den balans som funnits i klimatsystemet har börjat ruckas.

Det är en påminnelse om att när klimatet förändras så vandrar vi människor in i okänt territorium, även på platser vi känner väl.

Beror värmerekordet på klimatförändringen? Troligtvis. Men det går knappast att bevisa, och är egentligen inte heller nödvändigt.

Förra året inträffade den största skogsbranden i svensk historia, efter en torr och varm sommar. Då skrev jag så här om kopplingen mellan enskilda väderhändelser och klimat:

”Det är lite som med rökare och cancer. Ibland får icke-rökare cancer. Ibland får stor-rökare inte cancer. Varken det ena eller det andra säger särskilt mycket om huruvida man får cancer av rökning. Det gör däremot seriös forskning. Och på klimatområdet finns det enormt mycket seriös forskning. Den är entydig: klimatet förändras och vi är ansvariga för det.”

Detta är precis lika sant i år.

Sök på Politism.se