Stäng
maj 29, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Betygen speglar inte elevernas kunskaper i friskolorna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Tycker du att skolan ska styras av betygsfifflande företag?

På måndagen publicerades ännu en rapport som konstaterar det vi vetat sen länge: vinstdrivande friskolor sabbar den svenska skolan.

Den här gången är det Institutet för näringslivsforskning som undersökt hur betygen påverkas beroende på om skolan är fristående eller kommunal.

Studiens resultat är tydliga: de fristående skolorna sätter högre betyg, inte för att eleverna är smartare eller har större kunskaper, utan för att i en marknadsutsatt skola är det just betygen de konkurrerar med. Och hur vet vi att deras elever inte helt enkelt är smartare då? Jo, för att betygen i friskolorna inte motsvarar kunskaperna, något även Skolverket slog fast nyligen.

Det enda konstiga i och med den här rapporten är om någon skulle vara förvånad. Både Skolverket och IFAU har tidigare visat att friskolor är mer generösa med betygen. De som klarar sig bäst på högskolan är däremot elever från kommunala skolor.

Snart röstar riksdagen om det ska vara okej att fortsätta jaga obegränsade vinster för skolan och annan välfärd finansierat med våra skattepengar. Allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna kommer med stor sannolikhet rösta ner förslaget.

Kom ihåg det, ni som inte tycker att skolan ska styras av företag som fifflar med resultaten.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se