Stäng
juli 3, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Bild från Kabul, där en bilbomg detonerade för en dryg vecka sedan med över 20 dödsoffer som följd. Foto: Abdul Khaliq/AP/TT

Tvångsutvisades från Sverige – lever i nöd och förföljelse

Tvångsutvisningarna till Afghanistan fortsätter.

Fler och fler politiker från både vänster och höger protesterar och motsätter sig utvisningar till ett land där säkerhetsläget mycket snabbt har försämrats. Motståndet finns både inom de två regeringspartierna och inom oppositionen – Vänsterpartiet, Liberalerna och nu senast Centerpartiet har alla krävt att utvisningarna stoppas.

Samtidigt har Blankspot Project kartlagt hur framtiden ser ut för de som redan har utvisats till Afghanistan sedan december 2016. De flesta av de utvisade lever under svåra förhållanden, många har trakasserats av polisen och flera som utvisats trots att de har en hotbild emot sig lever nu gömda.

”En utvisad misshandlades svårt av polisen i något som misstänks vara en vendetta efter en familjekonflikt – precis den farhåga han hade uppgett för Migrationsverket innan han utvisades.

Av de tvångsutvisade är tre personer försvunna, enligt deras anhöriga. I ett fall har inte personen hörts av alls efter deportationen vid Lucia 2016. I ett annat fall har Sverige bett Afghanistan att undersöka vad som har hänt efter att han befaras ha omkommit, men utan resultat.”

Dessutom säger de flesta av de 40 personer som Blankspot varit i kontakt med att de måste fly från landet igen och kommer att göra det.

Det finns i nuläget inget som tyder på att läget i Afghanistan kommer att stabiliseras under den närmaste framtiden. Tvärtom tycks Afghanistan vara på väg att säga upp återvändandeavtalet med Sverige.

Även om det är Migrationsverket som gör bedömningen av säkerhetsläget är det i grunden politikerna som sätter ramarna och förutsättningarna. Och de politiker som nu styr medan de orimliga tvångsutvisningarna till Afghanistan fortgår bör ett stort ansvar för ett onödigt lidande.

Att inte göra något alls, och säga att politiken inte har med saken att göra, håller inte.

Sök på Politism.se