Stäng
juli 27, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Marcus Ericsson / TT

Två bra saker – som gör oss mindre jämlika

I förra veckan kunde en glad och nöjd Annika Strandhäll (S) meddela att pensionerna höjs.

Socialförsäkringsministern berättade att kommer en höjning av inkomstpensionerna på 4,2 procent från och med årsskiftet. Det är ett antal hundralappar som kommer att göra stor skillnad för många, särskilt i kombination med att skatten för pensionärerna sänks.

I dag rapporterar SVT om hur mycket a-kassan höjs under den första perioden i arbetslöshet. Det handlar en takhöjning som ger i snitt 2 700 kronor mer i månaden efter skatt, en fantastiskt bra och stor förändring.

Och visst har både regering och medborgare anledning att göra tummen upp. Detta gör vardagen lite enklare för väldigt många pensionärer och gör omställningsprocessen drägligare för en stor grupp arbetslösa.

Men det finns en annan aspekt. Och det är att de fattigaste pensionärerna och de med lägst a-kassa inte omfattas av höjningarna. De med lägst inkomster finns inte med i lyftet. I fallet med pensionerna kompenseras det till viss del av att bostadstillägget höjs, men förändringen kommer ändå innebära att ojämlikheten växer mellan arbetslösa och pensionärer med högre ersättningar och de med lägre ersättningar. Något som knappast kan rimma med en rödgrön regerings ambitioner.

Så visst, enormt trevligt med höjda pensioner och höjd a-kassa. Men när de med allra lägst inkomster knappt får del av förbättringen är det ändå något väsentligt som saknas.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se