Stäng
juni 22, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Pontus Lundahl/TT

Två år efter barnmorskeupproret har inget hänt

Sommar är lika med vårdkris, det har vi tyvärr blivit vana vid i Sverige. Sjuksköterskan och barnmorskan Ulrica Söder Bergstedt beskriver läget för gravida i en debattartikel hos Aftonbladet:

”Kvinnor föder barn kanske en, två eller tre gånger i livet. Det är livsavgörande händelser. I Sverige år 2015 borde vi ha råd att ge varje födande kvinna och hennes partner en bra upplevelse. Det är hemskt när de tar tag i din hand och säger: ”Kan du inte stanna kvar här?” men du måste ändå skynda vidare till nästa patient.”

Utöver att inte kunna ge det emotionella stöd under en förlossning, som ju i sig är viktigt, vet vi att vårdkrisen slår oerhört hårt mot kvinnors fysiska hälsa. Det är nästan så att man i dag måste välja: Barn eller ett fungerande underliv? Förra året skrev vi om de skador som förlossningskrisen för med sig:

”Läkaren bestämde att barnet skulle ut och jag fick krysta fast att jag inte kände några värkar. Barnmorskan hängde över min mage för att trycka ut barnet och allt gick plötsligt väldigt fort.”

Hur kan vi låta det här fortgå, år efter år? Sommar efter sommar? Vem ska laga mödravården?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se