Stäng
maj 28, 2015
Fanna Ndow Norrby, medarbetare

TV4 och nollrasismen som försvann

På tisdagen började ett videoklipp delas på Facebook och Twitter.

Videoklippet hade laddats upp den nionde maj och avsändaren Louise Andersson Bodin – en hyllad internet- och youtubestjärna som flera gånger uppmärksammats i stora medier – hade döpt det till ”Negerbög”.

I videon, som setts över 18 000 gånger, kunde man se hur Louise i några minuter låg i solen och pratade om ”bögar och negrer”. Hon menade att hon minsann tänker använda vilka ord hon vill, att ”negrer” är ett folkslag och att de som menar att man inte får säga ordet ”neger” faktiskt själva är rasister. Det intressanta med just denna video är dock inte att en enskild person ligger och spyr ur sig homofobiska och rasistiska resonemang. Nej, det verkligt intressanta är att just denna enskilda individ anlitas som personlig tränare i TV4 Nyhetsmorgon dagen efter, alltså på onsdagen.

Igår kväll fylldes därför TV4:s olika sociala medieflöden med frågor från tittare.

fanna1

fanna2 copy

fanna3 copy

fanna4Efter några timmar togs Louise video ner och ett TV4 publicerade ett svar:

fanna5 copy

fanna6

Ja, slappare svar får en leta efter.

Vad är det ens för formuleringar ni använder TV4? Hur kan ni på allvar mena att avsikten aldrig var att förtrycka någon? Videon hann ses över 18 000 gånger innan den togs bort. Vi vet ju att videons enda syfte var att förmedla hur lite hon bryr sig om vad andra människor tycker om hennes ordval. En annan intressant fråga är då varför den personliga tränaren är så djupt ångerfull och att videon ens togs bort?

TV4, ert svar väcker väldigt många frågor:

fanna7 copy

fanna8

fanna9

fanna10 copy

fanna11 copy

 

fanna12 copy

Om det inte är rasism som fick er PT att uttrycka sig rasistiskt i sin egen video ”Negerbög” – vad var det då? Humor? Satir?

Det borde ju ni kunna svara på eftersom ni uppfattar hennes ursäkt som uppriktig. En ursäkt som ingen annan sett. Och det minsta en hade kunnat förvänta sig efter ert totala krishanteringshaveri i går kväll var att morgonredaktionen skulle komma med ett bättre svar.

Men nej. Kajsa har bara lämnat över copy pasten till Britta.

fanna13 copy

Inte heller bjuder er tittarservice på någon ytterligare information. Märk väl att kommentarsfältet är stängt.

Att ni inte ens tar er tid att formulera ett vettigt svar är skamligt. Framför allt då ni faktiskt inte avbokade – utan helt okommenterat breder plats åt henne.

Uppenbarligen är Peter Jihdes rumpträning viktigare än att ni inte kränker svarta, homosexuella eller svarta homosexuella.

Jihdes rumpträning är även viktigare än ert snart 17-åriga antirasistiska arbete med Nollrasism. Det är illa.

I en egen artikel, från 2013, skriver ni: ”I mätningar som gjorts säger såväl kunder som publik och anställda att Nollrasism är en av TV4-Gruppens absolut viktigaste ansvarsfrågor”.

Det upprepar vi tycker jag: Såväl kunder som publik och anställda tycker alltså att era absolut viktigaste ansvarsfrågor är antirasism.

Inte Jihdes rumpträning. Extremt tragiskt TV4. Det skulle vara väldigt intressant att höra ansvariga för Nyhetsmorgon diskutera med ansvariga för Nollrasism. Det skulle ni kunna ha i morgondagens Nyhetsmorgon, om ni nu vill försöka rädda den här situationen.

Sök på Politism.se