Stäng
oktober 26, 2016
Eric Rosén, chefredaktör

Tusentals Kalixbor står upp för sin rätt till bra välfärd

I stora delar av landet försämras den offentliga service som medborgarna har rätt till. Det är detta de betalar skatt för, ofta mer skatt än i storstäderna. Det är inte konstigt att invånarna blir förbannade när välfärden försämras.

Vi såg det till exempel när ortsborna ockuperade vårdcentralen i Dorotea för några år sedan, sedan landstinget dragit in akutsjukvården. Den gången lönade det sig – i september i år fick de tillbaka sina vårdplatser.

Nu ser vi något liknande utspela sig i Kalix, där tusentals Kalixbor i tisdags gick ut på gatorna för att demonstrera mot nedskärningar vid Kalix sjukhus.

Landstingets vill ta bort intensivvårdsplatserna från sjukhuset, och dessutom plocka bort narkos- och röntgenläkarna. Men efter demonstrationerna har nu Socialdemokraterna sagt att frågan måste utredas, vilket troligen inte skett utan de omfattande protesterna.

Den lokala organiseringen och de skarpa protesterna visar hur effektivt det kan vara att demonstrera mot orättvisorna i ens absoluta närhet. Men att vård, skola och annan offentlig service ska fungera är inte bara ett intresse för de platser i landet som utarmas. Det är viktigt för hela Sverige, för alla som är intresserade av att landet ska hålla ihop och att begreppet jämlikhet ska ha ett konkret innehåll.

Sök på Politism.se