Stäng
april 16, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Marcus Ericsson / TT

Tuffa tag mot sjuka kommer inte fungera, Strandhäll

Det lönar sig att neka människor sjukpenning. Det vittnar flera handläggare om som arbetar på Försäkringskassan. Fler avslag till sjuka människor ger en högre lön. Och det är regeringen som har bäddat för det här.

Det började med att tidningen ETC uppmärksammade ett av Försäkringskassans kontor i södra Stockholm. Där bekräftar anställda att lönen direkt påverkas av hur ”hård” du är i dina bedömningar. Efter avslöjandet gjorde fackförbundet ST en egen enkätundersökning där de kontrollerade fler kontor, och från flera håll fanns vittnesmål på hur antal avslag varit uppe som del i lönesamtalet. ”Det anses vara fult att vara snäll”, säger en försäkringshandläggare till ETC. I går uppmärksammade även SVT:s Agenda detta.

Ansvarig minister är Annika Strandhäll (S). Socialdemokraterna rasade länge mot alliansens bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, det vill säga att du måste gå tillbaka till arbetet eller leva utan ersättning efter en viss tid, oavsett hur sjuk du är. Detta togs bort med den nya regeringen, men i stället fick Försäkringskassan nya direktiv: ett nytt mål för hur många som ska sjukskrivas. Och målet var att sänka sjukskrivningarna.

Men människor blir inte mindre sjuka bara för att de får avslag från Försäkringskassan. Det visste Socialdemokraterna under tiden de kritiserade Alliansens politik, och det vet facket – som varit en av regeringens största kritiker. Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, menar att det finns en ”risk att sjuka kastas ut”. LO:s Torbjörn Johansson är ännu hårdare, i ett uttalande som Politism uppmärksammat tidigare:

– Vi ser att hela hanteringen för våra medlemmar håller på att haverera. Folk som är multisjuka blir definierade som friska och ställs då inför att söka jobb. Men man kan inte få ett jobb med alla de sjukdomarna, det är fullkomligt horribelt, säger han till SVT. Han kallar det ett svek mot arbetare, jämför det med en ”spark i magen” och fortsätter:

– De ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig.

Att det är regeringen som bär ansvaret håller även experter med om. Professor Ruth Mannelqvist som forskar på just sjukförsäkringen förklarar i SVT:
– Jag skulle säga att det är regeringens mål som pressar på. Det finns en, skulle jag vilja påstå, ganska stark politisk styrning från regeringen in till Försäkringskassan, där man i princip talar om för förvaltningsmyndigheten hur många som ska ha rätt att få sjukpenning under ett år och det strider mot alla principer i en rättsstat.

Det går säkert att vinna mycket på att verka tuff. Tuff mot kriminella, tuff mot flyktingar och tuff mot förorten. Men ingen regeringen kommer vinna väljarnas förtroende genom att vara tuff mot de sjuka. För det är att vara tuff mot våra syskon, vänner, föräldrar och oss själva. Människor som inte bestämmer när de blir sjuka, och som inte blir friskare av ”tuffare” handläggare och hårdare krav från en socialminister.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se