Stäng
januari 12, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Donald Trump. Snart insvuren president. Foto: Sofia Eriksson/TT

Trump vinner igen – och medierna ger honom vatten på sin kvarn

Donald Trumps presskonferens på onsdagen var en i sanning bisarr historia. Det är nog de flesta överens om. Aggressiviteten mot medierna och attackerna mot amerikansk underrättelsetjänst kombinerat med hans enorma självförhärligande.

Man häpnar. Och det är det som är problemet. Journalister som häpnar.

För precis detta är en av Donald Trumps viktigaste kommunikationsstrategier, och den förenar honom med andra ledare med auktoritära och/eller totalitära ambitioner.

I twitterflödet reagerar tusentals skarpa journalister och debattörer blixtsnabbt. Trump ljuger, han har fel, han är osmart, otrevlig och plump. Ovärdig. Vi realtidsanalyserar och når omedelbar enighet: Donald Trump är ingen lysande person. Men vad vi kanske inte förstår är att hans presskonferens var lysande, ur hans perspektiv och för honom.

I juni skrev jag under rubriken ”Donald Trump är osårbar”:

”Inga varningar i världen, oavsett hur skarpsinnigt formulerade, bromsar honom. Inga politiska analyser. Inga politiska motståndare. I stället framhärdar han ytterligare och visar att han inte över huvud taget är bekymrad av så världsliga saker som alla människors lika värde.

Tittar man på de mätningar som gjorts och som görs är det fortfarande osannolikt att Donald Trump vinner över Hillary Clinton i presidentvalet. Men: Att lyssna på honom och sen lyssna på Hillary Clinton är nedslående. Man känner hur hans grova lögner och gränslösa påhitt faktiskt flyger.”

Vi vet nu att han sedan vann valet. Men vad vi inte tycks ha lärt oss är att det faktiskt flyger.

Trump är inte ett dugg intresserad av att gå journalisterna till mötes. Han backar inte. I stället slår han tillbaka. Ingenting biter på honom och han får precis det läge han vill ha.

Han påpekar själv att han har vunnit valet och att det visar att han inte behöver bry sig om de spelregler andra kräver att han ska följa. Kommer han att redovisa hur mycket skatt han har betalat? undrar reportrarna. Nej, han vann ju, och det visar att ingen annan än journalisterna bryr sig, svarar han.

Det är bisarrt. Men det har fungerat och fortsätter att fungera alldeles utmärkt.

Eftersom Demokraterna, samt progressiva och liberala överhuvudtaget, inte orkat med en verklig självrannsakan efter Hillary Clintons förlust har fejkade nyheter och ryska hackers blivit centrala förklaringar till varför USA fick sitt valresultat. Även detta bemöter Donald Trump på ett för honom perfekt sätt. Han kommer att agera mot hackers, från alla länder, och beklagar att Demokraterna till skillnad från Republikanerna inte haft tillräckligt skydd. Han kommer också att ta itu med fejknyheterna, till exempel kommer Buzzfeed få ”face the consequences” av att ha spridit fake news.

Vad som från början handlade om att ifrågasätta Trump tolkar han nu som ett mandat att genomföra repressiva åtgärder. Yttrande- och tryckfriheten ska inte längre ses som självklar.

Det är bisarrt. Men det fungerar.

Medierna har dessutom gett Trump vatten på sin kvarn. Den omdiskuterade rapport som CNN redovisat anklagelser från men inte ville publicera, och som Buzzfeed har publicerat, är oerhört spekulativ.

Buzzfeeds chefredaktör Ben Smith sammanfattar kanske problematiken allra bäst själv. Han skriver att de publicerar ”explosiva” anklagelser som de inte kunnat styrka och som det finns mycket goda skäl att tvivla på.

Nog är det explosivt. Det påstås bland annat att Trump har filmats av rysk underrättelsetjänst när han låg med prostituerade i en svit i Moskva, att han ska ha samordnat sig med Putin inför presidentvalet och ha jobbat tillsammans med Ryssland och Wikileaks för att se till att uppgifter om Hillary Clinton läcker. Ingenting styrks. Tänk om Nyheter24 på lika lösa grunder redovisar samma anklagelser mot svenska politiker inför nästa val. Hur reagerar vi då?

Kanske som SVT, där Aktuellt redovisade uppgifterna med stort allvar, trots att det krävdes ett slags rekord i brasklappar:

”Det som dominerade var de obekräftade uppgifterna om att Ryssland skulle ha komprometterande information – som skulle kunna skada Donald Trump – och som skulle kunna användas i utpressningssyfte.”

What if? And if so?

För några år sedan, innan fake news-debatterna nådde sitt klimax, kritiserades Fox News för att de ställde illa underbyggda och misstänkliggörande frågor med prefixet ”some people say”. En metod som nu tydligen blivit det normala.

I mina ögon kan Donald Trump bli en av världens absolut farligaste politiska ledare. Jag tror det kräver att vi försöker förstå honom, och politiker som påminner om honom, bättre. Och att vi inser att det vi tror är rimligt och logiskt inte biter på honom, att reglerna har förändrats i grunden.

Sök på Politism.se