Stäng
oktober 11, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Till slut orkade inte Tillerson hålla inne sina känslor, och kallade Trump för idiot. Foto: Evan Vucci/TT

Trump vill ha fler kärnvapen – kallas idiot av minister

Donald Trump ropar efter fler kärnvapen, då kallas han för ”idiot” av sin utrikesminister. Ni som jobbar vet att det inte är varje dag man kallar sin chef för idiot, inte så att folk hör i alla fall. Men ibland rinner bägaren över, som det gjorde för Rex Tillerson nyligen. Det var under ett möte om försvaret i somras som Tillerson hördes kalla Trump för idiot.

Idiot-nyheten kom ut tidigare i oktober, men i dag fick vi veta vad anledningen kan vara. Trump hade nämligen sett en graf  som visade att kärnvapenarsenalen i USA minskat, så sa han att han ville tiofaldiga USAs kärnvapenarsenal. Man förstår varför Tillerson hade svårt att hålla inne sina känslor då.

I dag har kärnvapenstaterna en skyldighet att rusta ned sina kärnvapen, men USA spenderar ändå 1000 gånger mer på att modernisera dem än att rusta ned. Organsisationen ICAN vann i år Nobels fredspris, med svenskan Beatrice Fihn i spetsen.  Det är en organisation som vill förbjuda kärnvapen, det enda massförstörelsevapen som fortfarande tillåts. Sverige har varit drivande i att förbjuda kärnvapen, och i juli i år antog Sverige, bland 122 andra FN-stater under ett sådant förbud. Men vi har fortfarande inte undertecknat och ratificerat förbudet. Varför?

Jo, för Donald Trump har pressat Sverige och Stefan Löfven att inte skriva under. Samtidigt vill alla våra borgerliga partier att vi närmar oss USA ännu mer genom NATO. Trump gillar ju kärnvapen, och hotar med att Sveriges relation till USA kommer försämras om Sverige skriver under. Men det är ingen relation som borde vara så viktig för varken Löfven eller Wallström, när Trumps egen utrikesminister öppet kallar honom för idiot.

Sök på Politism.se