Stäng
september 30, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Hur länge är pappa hemma? Foto: Hasse Holmberg / TT

Tredje pappamånad – ett klent resultat

Socialdemokraterna såg aldrig den feministiska vågen komma. Hade man sett att de feministiska frågorna var på väg att ta plats i centrum för den politiska debatten hade man aldrig tagit kliv bakåt med den egna jämställdhetspolitiken under S-kongressen.

Där, när LO, SSU, S-studenter och S-kvinnor drev på för minst en tredelning av föräldraförsäkringen, valde Stefan Löfven en linje om Socialdemokraterna inte ska ”kasta om villkoren” för föräldrarna och att det inte fanns några förslag om kvoterad föräldraförsäkring.

Kongressbeslutet 2013 blev till slut aningen vassare än partistyrelsens förslag, men klart klenare än S-kongressens beslut från 2009. Nu hette det att man skulle ta ”avgörande steg” mot ett ”mer jämställt” uttag. Inget under av progressivitet från ett parti som tidigare drivit på för tredelning av föräldraförsäkringen.

Nåväl. Makten är vunnen ändå (typ) och nu är man tillsammans med Miljöpartiet överens om att det är dags att öronmärka ytterligare en månad för respektive förälder.
Nu säger Löfven att ”vi måste få ett jämställt uttag” och det är bra att han rör på sig, så sakterliga. Trist nog blev det linjen som S förde fram i valmanifestet som segrade, inte tredelningen som MP (och S fram till och med Löfven) förespråkar. 

Socialdemokraterna är alltså fortfarande en trög bromskloss. Men det rör sig något, och det får man väl vara glad för.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se