Stäng
juli 11, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Foto: Irwin Thompson/AP/TT

Tre tips till polisen – så kan ni öka förtroendet

Torsdagens dödsskjutning av fem poliser i staden Dallas har sänt en chockvåg genom USA. Det är den enskilt dödligaste incidenten för poliser sedan 11 september-attackerna.

Innan denna attack ansågs staden vara en mönstermodell för hur resten av landet skulle organisera polisarbetet. Bland annat hade antalet anmälningar och klagomål från medborgarna droppat med 64 procent under fem år. Polisen i Dallas har under många år övat på att använda så lite våld som möjligt vid konfrontation.

Även i Sverige behöver man tänka mer på detta.

Det går inte att rakt av jämföra amerikansk polisvåld med svensk men det betyder inte allt är frid och fröjd här. Alldeles för många svenskar känner tyvärr inte förtroende för polisen. Bland annat kom myndighetens egna hatbrottsutredare fram till att romer som utsätts för brott nästan aldrig gör en polisanmälan i rädsla för att bli registrerade. I utsatta områden känner sig ungdomar profilerade och förföljda av polisen enkom för sin bakgrund. Svensk polis har mycket att lära.

Här nedan listas tre strategier som den svenska polisen borde ta till sig för att aldrig hamna i samma sits som sina amerikanska kollegor.

  • Mångfald

Under Rosengårdskravallerna spelades en polis in när han kallade en av ungdomarna inblandade i upploppen för ”den lilla apjäveln”. Ett av många rasistiska tillmälen som avslöjades för allmänheten. Det är just sådana incidenter som cementerar fiendeskapet mellan polisen och medborgarna, som de är där för att skydda. Varför ens lita på polisen om de hatar en? Polismyndigheten har genom åren jobbat med flera initiativ för att komma närmare människor och satsat på medborgardialog. Men spelar det någon roll om polis och medborgare inte ens kan kommunicera?

I dag finns det exempelvis en polis i hela Sverige som har afghanskt ursprung. Det finns många sätt för polisen att skapa tillit, ett är att börja ha en kår som bättre reflekterar befolkningen.

  • Bättre arbetsmiljö

I höstas lämnade Polisförbundet i protest löneförhandlingarna med staten. På bordet stod bland annat en lägstalön på minst 25 000 kronor. Det vägrade arbetsgivaren. Sen dess har poliser runt om i landet demonstrerat för bättre arbetsvillkor och högre lön. Vad har detta med polisbrutalitet att göra? För att det skadar oss alla om en yrkesgrupp med våldsmakt är sönderstressade och inte får ihop sin ekonomi. Självklart påverkar det enskilda fall.

  • Oberoende granskning

I dag finns det ingen oberoende instans som granskar ärenden när polisen anmälts för brott. Det gör polisen själva. Anmärkningsvärt med tanke på hur beroende polisen är av allmänhetens förtroende. Varför ens anmäla polisen om det är hens kollegor som kommer utreda? Det behövs en helt oberoende instans som har översyn när polisen misstänks för brott.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se