Stäng
oktober 10, 2016
Eric Rosén, chefredaktör

Tre frågor vi saknade i partiledardebatten

Söndagens partiledardebatt var ingen höjdare. Heta ordväxlingar och högt tonläge, Jimmie Åkessons tappade papperslapp (”vad var det för ord – var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?”), Ebba Busch Thors helgardering (hon sa glasklart ”JA” till att permanenta de tillfälliga asyllagarna samtidigt som hon kritiserade dem i skarpa ordalag) och högerns ilska över att de rödgröna pratade om vinstdrivna friskolor när ämnet för dagen var… eh,… vinst i skolan.

Men inte gav det här tittarna så mycket, vare sig i form av tydliggjorda skillnader eller kunskap om partiernas respektive budgetförslag som just presenterats.

Dessutom saknade vi diskussioner om många ämnen. Till exempel dessa tre:

1. Posten
– Det svenska postväsendet håller på att haverera. En grundläggande samhällsfunktion, ansvarig för miljontals livsviktiga brev och försändelser, har slutat fungera.

Den svenska staten är majoritetsägare i PostNord, bolaget omsatte 2015 över 23 miljarder kronor bara i Sverige och de allra flesta av bolagets närmare 40 000 anställda jobbar i Sverige. Att posten levererar som den ska är en del av samhällskontraktet mellan medborgare och stat. Att vi inte fick en diskussion i partiledardebatten om postens minst sagt högaktuella kris – med förslag på hur den kan lösas – var väldigt synd.

2. Ojämlikhet
– Den svenska ojämlikheten har skenat under de senaste decennierna. Skillnaderna mellan fattig och rik har växt snabbare här än i något annat OECD-land. Klass är på väg att bli en allt starkare avgörande faktor för hur det går för dig i livet.

Detta är en av vår tids allra största frågor.

Dessutom har vi en rödgrön regering som samarbetar med Vänsterpartiet om den ekonomiska politiken. Varför ställs de inte till svars om vad de gör för att ojämlikheten ska minska? Varför utvärderas de inte på hur de lyckas på detta område, som ju är en del av själva existensberättigandet för åtminstone Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Inte en sekund ägnades åt att diskutera ojämlikhetsutvecklingen. Helt orimligt.

3. TTIP
– Just nu förhandlar regeringen om ett historiskt handelsavtal – TTIP. Ett avtal som påverkar förutsättningarna för företag och löntagare i Sverige, EU och USA i grunden. Här avgörs hur spelreglerna ska se ut framöver. Avtalet är systemförändrande och förhandlingarna är dramatiska och uppges emellanåt ha kraschat totalt. Medborgarna får dock inte veta vad som står i de dokument som diskuteras, och inte ens riksdagsledamöterna får läsa handlingarna i Sverige (eftersom de då riskerar att omfattas av svensk offentlighetsprincip, gud förbjude!).

Väldigt få partier är riktigt tydliga i frågan och väljarna behöver nog veta vad deras folkvalda har för syn på saken. Men i partiledardebatten brydde man sig inte om att lyfta detta över huvud taget. Varför?

Sök på Politism.se