Stäng
februari 7, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Förundersökning om mordbrand har inletts efter branden i Nacka. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tre dagar – tre flyktingboenden i brand

Tre dygn, tre misstänkta brandattacker. Varje dag den här veckan har flyktingboenden blivit utsatta för bränder.

Först brann det i ett planerat flyktingboende i Nacka, ett dygn senare i ett planerat flyktingboende i Åkersberga och natten till i dag brann i det i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Hallstahammar.

När de första brandattackerna mot flyktingboenden rapporterades blev vi chockade och arga, nu möts de med tystnad. Är mordbrand det nya normala?

I Åkersberga var det två boenden som började brinna samtidigt. Innan det hände berättar kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher(M) att de fått hotbrev mot det planerade boendet. Efter det menar hon att kommunen utökade bevakningen utanför boendena, men när det började brinna var ingen där.

Det är vidriga attacker mot barn och vuxna som varken politiker opinionsbildare verkar ha lust att rasa över längre. Var är politikerna som tycker att det är viktigt med lag och ordning, vill de bara ha hårdare tag när det brinner i Tensta?

Ett normaliserande av hatet mot flyktingar börjar inte med enskilda personer som planerar mordbrand. Det börjar med att våra folkvalda politiker börjar ifrågasätta om De ska ha samma rättigheter som Vi. Ska de verkligen få söka asyl? Ska de verkligen ha rätt till samma vård? Och så sipprar bilden av Den Andre ner och normaliserar synen på flyktingar som andra klassens medborgare. Deras mänskliga rättigheter väger mindre än våra, så varför skulle inte deras liv göra det?

Det är en farlig väg neråt, och den blir brantare ju sämre vi blir på att markera mot både populistiska utspel och mordbränder.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se