Stäng
augusti 16, 2017
Politism, redaktion

Tomas Hemstad: Hur smakar den vegetariska burgaren som blöder?

Vi vet inte riktigt vad vi ska vänta oss när vi sitter i bilen på väg till Umami Burger som ligger på andra sidan stan, vid San Francisco Giants hemmaarena, AT & T Park.

Umami Burger är ett av de där lite flottare hamburgerhaken som har blivit alltmer populära de senaste tio åren. Det är också en av en handfull restauranger i San Francisco där man kan beställa en ”Impossible Burger”.

Det omöjliga ligger i att den helt vegetariska burgaren ”blöder” precis som dess animaliska motsvarighet. Enligt företaget Impossible Foods, som tagit fram omöjligburgaren, innehåller den främst potatis, vete och kokosnötsolja. Men det som gör burgaren så lik animaliskt kött är hem (på engelska heme). Utan att gå i närkamp med kemin så är hem den första delen i ordet hemoglobin. Det är de som utgör järninnehållet i de röda blodkropparna och ger blodet dess röda färg.

Hemet i omöjligburgaren framställs från plantmaterial som fermenterats i en process som företaget liknar vid bryggandet av Belgisk öl.

imp4

Men tillbaka till Umami Burger där mitt sällskap beställer in en vanlig köttburgare och jag den omöjliga.

Servitrisen frågar om jag vill ha den helt vegan, ”dressingen innheåller lite fisksås”, och jag ber om att få den utan. När maten kommer in skär jag den itu och jovisst blöder den. Och mer än så, det är en av de godaste hamburgarna jag har ätit. ”Köttet” är krispigt på utsidan och mjukt på insidan, det smakar lite rökigt, som fläsksida, och trivs utmärkt ihop med den stekta löken som ligger ovanpå. Om man äter den parallellt med en biffburgare, så känner man skillnad på konsistens och tuggmotstånd, men hade man fått den serverad ovetandes hade det varit mycket svårt att gissa.

Impossible Foods är ett startupföretag från Silicon Valley. Trots att deras anställda poserar i lustiga hattar eller jonglerandes med äpplen på deras hemsida, så kan man tänka sig att deras slutgiltiga mål snarare är att tjäna en massa pengar än att lösa världens problem.

Och än så länge är omöjligburgaren främst tillgänglig för den urbana medelklass som har råd att gå på ställen som Umami Burger. Ändå är det svårt att inte känna åtminstone lite mer pepp för en affärsidé som bygger på en grym veganburgare än för till exempel alla dessa företag som uppfinner svarttaxin en gång var sjätte månad.

Om vi ska lyckas rädda världen från stundande klimatkatastrofer kommer vi bli tvungna att äta mycket mindre kött. Kanske sluta helt. Detta måste regleras från myndighetshåll. Uppfinningar som omöjligburgaren gör denna tanke lite mer uthärdlig. Impossible Foods påstår sig redan vara på gång med kyckling, fläsk, yogurt och fisk. I New York hittar vi pop-uprestuarangen Yeah Dawg!!! vars vegankorv är minst lika god som köttvarianten. Om någon skapar en rimlig veganost kan även en köttis som jag tänka mig att ändra diet.

Tomas Hemstad

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se