Stäng
juni 25, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Tjänstefel att inte göra något åt de blodiga biffarna

Det doftar fantastiskt från grillarna, trots regn och ruskig kyla. Vi har aldrig ätit så mycket kött som nu. I snitt äter vi mer än 25 kilo kött mer per person och år nu än vi gjorde 1990. En sanslös ökning från 60 kilo per år till 85 kilo per år.

Detta gör vi trots hälsoriskerna, trots ökad medvetenhet om hur oerhört dåliga och plågsamma liv djuren vi äter har innan slakt och inte minst: trots att vi vet att köttet – främst nötköttet – är en viktig orsak till de utsläpp som förändrar vårt klimat i grunden.

Där sitter vi med våra billiga biffar och klappar oss på magen.

Det enda som kommer att få oss att förändra vår köttkonsumtion är ekonomiska styrmedel, regleringar eller regelrätta förbud. Och att ingripa politiskt är fullständigt logiskt: Utsläppen från det vi äter är större än utsläppen från våra privata resor med bilar och flyg tillsammans. Samtidigt är köttet befriat från den koldioxidskatt som finns på till exempel bensin och diesel. I praktiken en subvention av köttets klimatpåverkan relativt andra livsmedel.

Trots det finns inget riksdagsparti som på allvar driver en politik som kan ge en mindre klimatbrutal livsmedelskonsumtion. Hur är det möjligt? SVT:s granskning visar att köttets klimatpåverkan i princip helt glömts bort i den praktiska politiken under de senaste 25 åren. Det måste betraktas som tjänstefel.

Vi har tidigare skrivit om vikten av alternativ om man inför och eller höjer koldioxidskatter, så att det inte bara blir de fattiga som tvingas avstå. Men behovet av alternativ kan aldrig bli en ursäkt för att inte göra någonting alls. Annars kommer vi rätt snart sitta där med våra fina biffar på tallriken och den globala katastrofen som absolut faktum. Det är faktiskt dit vi är på väg.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se