Stäng
januari 7, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
ID-handlingar med bild kontrolleras och scannas på spår ett på Kastrup natten till söndagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Tillbaka till det normala – bort med id-kontrollerna

De svenska gräns- och id-kontrollerna hänger som mörka moln över den rödgröna regeringens värdighet.

En ”feministisk regering”, en ”humanistisk stormakt” – partier som lovat att aldrig bygga murar och att aldrig göra det svårare för människor att ta sig till Sverige – tvingar fram ogenomtänkta och oförberedda kontroller som inskränker asylrätten och gör vardagen svårare för såväl företag som vanligt folk.

Många är extremt kritiska till den svenska regeringens agerande, och bland de som hyllat kontrollerna har vi tidigare hittat bland annat Sverigedemokraterna. Nu sluter sig också Nationella Frontens Marion Maréchal-Le Pen, den franska fascismens rising star, till supportrarna när hon på twitter skriver att Sverige och Danmark ”vägrar följa Merkel i migrationsgalenskapen”.

Samtidigt är EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos kritisk mot Sveriges agerande och säger att vi måste ”återvända till normalläget så fort som möjligt”. En uppfattning som migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) faktiskt säger att han delar. Det som skiljer sig är nog uppfattningen om när ”möjligt” i ”så fort som möjligt” inträffar.

De senaste sju dagarna har Sverige haft ungefär 1 500 asylsökande, och det är en månad sedan antalet asylsökande senast var fler än 3 500 under en sjudagarsperiod.

Det borde enligt alla rimliga resonemang innebära att kontrollerna – vars pris är så satans högt på alla plan – inte är nödvändiga att ha kvar.

Sök på Politism.se