Stäng
januari 31, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Många sörjande samlades och tände ljus i Quebec efter attentatet. Foto: Paul Chiasson/AP/TT

Terrorattentatet i Quebec – ett försök att slita sönder samhället

27-årige Alexandre Bissonnette misstänks för terrorattacken mot en moské i kanadensiska Quebec. Och mycket pekar på att polisen har rätt man: han överlämnade sig själv till polisen efter dådet.

Sex personer mördades direkt under den vidriga attacken och ytterligare fem skadades. Tre av de fem skadade har livshotande skador.

Det är för tidigt att dra några tvärsäkra slutsatser ännu, men det som framkommit om Bissonette pekar tydligt på att detta är ett rasistiskt och islamofobiskt terrordåd.

The Globe and Mail redovisar hur hans onlineaktivitet blivit allt mer rasistisk och högerextrem den senaste tiden. Rasistiska Front National-ledaren Marine Le Pens besök i Quebec beskrivs som den punkt från och med vilken Bissonette började sprida islamofobi och rasism mer öppet. Antifeminism och en ilska särskilt mot flyktingar från Mellanöstern beskrivs i artikeln som återkommande ämnen hos Bissonnette.

Att Bissonnette lever och kan förhöras gör att vi möjligen kan få mer detaljerade svar kring hans motiv. Men det som redan nu tycks förena honom med andra terrorister är tron på att människor med olika religioner, kulturer och idéer inte kan leva tillsammans, inte hör hemma i samma länder.

Precis samma sak som vi skrev efter attentatet i Köpenhamn för två år sedan kan skrivas nu:

”Terrorns mål är att visa att vi inte kan leva tillsammans. Att vi måste dela upp oss. Separera och segregera, inte bara i olika stadsdelar eller olika städer, utan i olika länder. Och det bästa svaret vi kan ge dem är att visa att vi kan.”

Det där gäller ännu. Och det visar på ännu ett sätt hur destruktiv en politik som den Donald Trump nu realiserar är. Det är en politik som inte bara drabbar enskilda USA-resenärer utan som förändrar hela samhällen. Den är en rasistisk politik som är livsfarlig.

Sök på Politism.se