Stäng
november 28, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Varför ska inte de som kör färdtjänst få en lön man kan leva på? Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Taxichaufförerna: ”Vi har slavkontrakt”

I torsdags hölls en demonstration på Norra Bantorget i Stockholm– för krav på rimliga villkor och vettiga löner vid offentliga upphandlingar.

Såväl  fackförbund som ministrar fanns med, och en av anledningarna till att demonstrationen arrangerades var att högeralliansen tillsammans med Sverigedemokraterna bestämt sig för att rösta ner förslaget i riksdagen på onsdag.

Den som tycker frågan är lite diffus, teknisk och kanske svårbegriplig kan läsa DN:s artikel om taxichaufförerna och färdtjänst som publicerades i fredags. Där blir det väldigt konkret:

”– Vi kan konstatera att för oss hade det varit omöjligt att utföra den här tjänsten till det anbudspris som vann, säger Johan Lagerhäll, vd på Taxi Stockholm, där förarna har en garantilön och inte bara kör på provision.”

I stället för att färdtjänsten upphandlas med tydliga krav på att den som får uppdraget betalar vettiga löner och har okej arbetsvillkor pressas priset av riskkapitalägda taxibolag som låter de anställda ta smällen för det låga priset.

I det här fallet innebär det att en taxichaufför som för fyra år sedan fick 128 kronor per mil i dag får 82 kronor per mil. En rejäl löneminskning som ger förarna usla och ohållbara villkor. Åkaren Maqbool Nanng berättar för DN att han måste köra taxi 60 till 80 timmar varje vecka om han ska komma upp i en månadslön på 24 000 kronor i månaden.

Taxibranschen är bara ett av alla områden där prispressen i offentliga upphandlingar bidrar till att pressa lönerna neråt. Även i till exempel byggbranschen finns samma problem.

Man undrar varför politikerna på högerkanten, inklusive SD, vill att vi som medborgare ska medverka till lönedumpning? Man undrar varför de vill medverka till arbetsvillkor som ger sämre kvalité? Man undrar varför de vill att taxichaufförerna ska tvingas köra så många timmar i veckan att säkerheten blir sämre?

Det enda svaret jag kan komma på är att de inte tycker att arbetarnas situation inte är särskilt viktig.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se