Stäng
april 8, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Bertil Ericson / TT

Taxi-vd slog sönder taxiförarens mobiltelefon

Man ska inte protestera mot dåliga löner och arbetsvillkor. Då kan man råka illa ut. Det är kanske det som är budskapet Taxi 020:s vd Claes Löfvenberg ville skicka ut när han slog sönder Allonias Sebhatus mobiltelefon mitt under en diskussion dem emellan.

Sebhatu har organiserat taxiförare för att kräva kollektivavtal – något som saknas hos både Taxi 020, Taxi Kurir, Uber och de flesta andra taxibolagen i huvudstaden (Taxi Stockholm är undantaget, som har kollektivavtal).

Situationen är likadan i Göteborg, och i Malmö går det knappt att hitta ett bolag med kollektivavtal.

Vd:n Claes Löfvenberg hävdar att det var ”självförsvar” och att han kände sig hotad. Men den som ser filmen och hör intervjun med Löfvenberg inser att han inte ens är sanningsenlig. Taxi 020:s vd tycks i stället representera en gammeldags direktörstyp som försöker skrämma arbetarna till tystnad och lydnad.

Det har han förhoppningsvis inte mycket för. För det är just förarna som alltid slår larm om risker och allvarliga problem. Vi har tidigare nämnt bland annat Hamza, som slår larm om så usla villkor att det innebär en fara för både förare och resenärer. Vi har skrivit om hur säkerhet och service kommer på skam när arbetsvillkoren sätts på undantag. Vi har till och med skrivit om Allonias Sebhatu, vars mobiltelefon slogs sönder av Taxi 020:s vd, tidigare då Sebhatu stängdes av för att han krävde rimliga villkor på Taxi Kurir.

Det är en bransch med mycket stora problem. Våldsamma direktörer väcker inte direkt hopp om bättring.

Sök på Politism.se