Stäng
april 12, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Tänk om vanligt folk bara förlorar på ”PanamaLeaks”

Både finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) har bedyrat att de är upprörda. Tillsammans med alla andra politiker menar de att Skatteverket, Nordea och alla andra måste se över sina rutiner och jobba för att visa att de är att lita på. De har sagt att det är värt att diskutera lagändringar, och en utredning ska titta på informationsskyldighet för skattekonsulter.

Troligen kommer inte mycket mer att hända, i bästa fall tvingas Dyrssen och Hansson på Skatteverket att avgå, sen är det klart.

Och om det är klart där kan effekten av Panama Papers-avslöjandet, för svenskt vidkommande, bli ett scenario utan vinnare.

Den journalistiska insatsen är förstås lysande oavsett, men alla dessa skandaler som avslöjas – och sen inte får några konsekvenser för den elit som granskas – undergräver förtroendet inte bara för skurkarna.

Tvärtom lär det att leda till att även den höga tilltron till Skatteverket urholkas och att viljan att vara med och betala skatt vattnas ur hos fler än innan. Till råga på allt göds politikerföraktet om makten inte agerar mot en korrupt elit. Skillnaden mellan de senare och de förra grumlas.

Tilltron till politiken, till systemet och till företrädarna får sig alltså en rejäl törn. Allt medan skattefuskarna, skurkarna och bankerna fortsätter som om ingenting har hänt.

Sök på Politism.se