Stäng
februari 16, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Jan Björklund och Liberalerna verkar vilja göra det dyrare att anställa? Foto: Marcus Ericsson/TT

Tänk om Jan Björklund hade räknat klart

Tänk om högerpolitikerna hade räknat först och föreslagit sen. När det gäller lönedebatten alltså.

För då hade de nämligen kommit på att de förändringar de föreslår skulle ge högre kostnader för arbetsgivarna än med de subventioner som redan finns.

Ja, jag vet, det låter kanske som något som de nyhetsjournalisterna eller de politiska reportrarna borde ha snappat upp och ställt frågor om. Man kan till och med tycka att vi på Politism borde ha fattat det direkt.

Men nu krävdes det att TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom tog fram miniräknare och bloggverktyg:

”Som framgår […] så skulle arbetsgivarnas kostnader för att anställa någon på Startjobb/Ingångsjobb inte vara lägre jämfört med dagens Nystartsjobb – tvärtom så blir det dyrare.”

Engblom pekar också på att en del av förslagen ser ut att strida mot Europakonventionen och att både högern och den rödgröna regeringen saknar trovärdighet i frågan om att satsa på integrationen, eftersom de med tillfälliga uppehållstillstånd med flit gör den svårare.

Viktiga poänger.

Men viktigast av allt är väl kanske just det som citeras ovan. Det blir dyrare. Jan Björklund vill göra det dyrare att anställa nyanlända. Han vill att det ska kosta mer. Det är nästan skrattretande, så kan han inte ha tänkt sig sitt förslag?

Nu väntar vi på att han tar tillbaka sitt utspel.

Sök på Politism.se