Stäng
juni 17, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Jo Cox blev 41 år gammal. Foto: Yui Mok/AP/TT

Ta strid mot det hat som dödade Jo Cox

”Jo trodde på en bättre värld och hon kämpade för det i sin vardag med en energi och livslust som skulle göra de flesta utmattade. Hon skulle ha velat att framför allt två saker händer nu. Dels att våra fantastiska barn översköljs av kärlek och dels att vi alla förenas för att bekämpa det hat som dödade henne.”

Brendan Cox uttalande efter att han förlorat sin fru, Labours parlamentsledamot Jo Cox, är oerhört drabbande i den sorg och förstämning som råder sedan hon på torsdagen mördades av 52-årige Tommy Mair.

Jo Cox har aldrig varit en känd politiker i Sverige, men den som nu tar reda på vad hon stod för hittar en röst som kämpade för rättvisa och mänskliga rättigheter, som varit engagerad i Oxfam och som slogs för att det rika Europa ska göra mycket mer för de människor som flytt för sitt liv från krigets Syrien.

Den som lyssnar på hennes första anförande i det brittiska parlamentet hör en antirasist som väljer att fokusera på mångfald när hon för första gången talar som parlamentsledamot.
– Vårt samhälle har förbättrats på djupet av invandringen, säger hon och pekar på hur irländska katoliker, muslimer från Gujurat i Indien och pakistanier från Kashmir har långt mycket fler likheter som förenar dem än de har skillnader som splittrar.

Den typen av öppenhet, som borde vara en självklarhet, är i dag djupt kontroversiell i ett Europa som allt mer präglas av auktoritära nationalistiska – och emellanåt rasistiska – röster.

Hennes mördare Tommy Mair beskrivs som en psykiskt sjuk ensamvarg. Men han uppges ha skrikit ”Britain first” (både ett nationalistiskt slagord och ett brittiskt högerextremt parti) i samband med attacken, och Telegraph skriver att han var prenumerant på apartheid-förespråkande sydafrikanska tidningen ”S.A. Patriot”.

Det ligger nära till hands att tro att Mair valde sitt offer baserat på hennes politiska uppfattning, hennes öppenhet, hennes antirasism. Den närmaste tiden lär visa om det finns andra motiv, men detta understryker med brutal tydlighet Jo Cox makes vädjan:

Vi måste samlas och organisera oss för att bekämpa det hat som dödade henne.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se