Stäng
oktober 14, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Jan Emanuel Johansson kan inte stoppas med moral, det krävs politik. Foto: Foto Fredrik Persson / TT

Systemskifte enda vägen till anständighet

Det är mer än bara lite tjatigt att återigen skriva om cyniska pengakåta bolag, riskkapitalister och ockrar-entreprenörer som härjar i välfärden och berikar sig på skattepengar. Det är nya rubriker dagligen. I dag skriver DN om Jan Emanuel Johansson, tidigare S-riksdagsman och sedan länge känd för att profitera på de mest utsatta i Sverige:

”Bristen på boenden till ensamkommande barn gör att privata familjehemsförmedlare kan pressa upp priserna kraftigt. Förre S-politikern Jan Emanuel ­Johanssons Hoppetgruppen pekas ut som en av de ­dyraste. En kommun kan betala 3.600 kronor per dygn – bara en femte­del går till familjen som tar sig an barnet.”

Samtidigt fortsätter SvD sin omfattande granskning av vinstjakten på asylboendemarknaden, där de i dag visar hur Aleris, där Göran Hägglund och Filippa Reinfeldt numera arbetar, skapar sig själva enorma marginaler i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn:

”Wallenbergägda Aleris fakturerar kommunen upp till 84 000 kronor i månaden för att låta en familj ta hand om ett ensamkommande flyktingbarn. Och största delen av ersättningen går till Aleris – inte till familjen.”

Lika tjatigt som det är – lika tjatigt är det att bli upprörd. Det finns ingen lösning på problemet som bygger på att riskkapitalet och entreprenörer som Jan Emanuel Johansson och Bert Karlsson självmant ska krympa sina marginaler. Det finns bara en väg till anständighet och det är ett systemskifte där vinst i välfärden stoppas. Så länge avkastningsorienterade företag ha möjligheten att lura medborgarna på pengar kommer de att göra det.

Lösningen är enbart politisk, inte moralisk.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se