Stäng
juni 16, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Systemet manipuleras för att migranter ska sättas i häkte

I den breda debatten väcker migranters villkor allt mindre engagemang. Reportage om människor som flyr IS/Daeshs utrotningskrig i Mosul följs allt mer sällan upp av frågeställningar om vad vi kan göra, och om det vi gör i dag är tillräckligt. Nyheter om tiotals, hundratals eller tusentals migranter som dör när de försöker förändra sitt liv via sjöodugliga båtar över Medelhavet blir till allt mindre notiser. Unga killar som tar sitt liv i Sverige när de får veta att de ska utvisas engagerar plötsligt främst små engagerade ideella grupper och blir allt mindre en fråga för politikerna och makthavarna.

I stället fokuserar vi på hur vi kan göra det svårare för människor att komma till Sverige, hur vi kan kontrollera de som kommit med fler repressiva åtgärder – och vi för en vild debatt om att nyhetsjournalistiken i Sverige har skönmålat invandringen.

Därför blir man orolig över att inte heller rättssäkerhet längre ska anses vara viktigt. Dagens Nyheter avslöjar nu att medarbetare vid Migrationsverkets förvar i Kållered uppmanas, av sina chefer, att tvinga fram skäl att förflytta intagna till Kriminalvårdens häkte. En chef ska alltså har krävt av sina anställda att genom att ”irritera det jävla svinet så han gör något dumt” skapa förutsättningar för att tvångsförflytta en man från förvaret till häktet.

Rättvisan i det svenska systemet manipuleras därmed godtyckligt och på ett rakt igenom oetiskt sätt av chefer på en statlig myndighet.

Att sådant händer migranter i Sverige under 2017, när vi är fullt upptagna med att se snart sagt varje invandrare som ett hot, en kostnad eller ett problem snarare än som individ och människa är ett stort problem. Migrationsverket tar avstånd från agerandet och utreder just nu vad som hänt. Man får hoppas att det leder någonstans. Att det inte bara blir ännu en händelse vi rycker på axlarna åt för att det är migranter och asylsökande som drabbas.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se