Stäng
november 17, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Fredrik Önnevall och Abed. Foto: SVT

SVT-journalist åtalas för att ha hjälpt ett flyktingbarn till Sverige

Journalisten Fredrik Önnevall får under inspelningen av programserien ”Fosterland” en svår fråga. 15-årige Abed, som flytt kriget i Syrien och lämnat allt bakom sig, ber under en intervju Önnevall att ta med honom till Sverige. Alternativet för Abed är att hoppa ner från en bro och försöka klamra sig fast på ett lastbilstak. En manöver som riskerar att sluta med döden.

Fredrik Önnevall väljer att ta med Abed till Sverige, att hjälpa honom över gränserna så gott han kunde. Och han lyckas.

Strax efter att programmet sändes polisanmäldes händelsen och nu, mer än ett och ett halvt år senare, åtalas Fredrik Önnevall och två andra som var medarbetare under produktionen för människosmuggling.

Hur rätten bedömer ärendet återstår att se. Men det är inte det relevanta här. Det vi aldrig får glömma är att Fredrik Önnevall gjorde det som är rätt. Och för det förtjänar han respekt.
– Det var en 15-årig pojke som befann sig i fara och behövde hjälp. Då sade medmänniskan i mig att det var något jag skulle göra. Och det sade mina kollegor också. Så det är inget jag ångrar, säger Fredrik Önnevall till SVT.

Abed fick uppehållstillstånd i Sverige och har genom anhöriginvandring också fått hit sin familj. Så oavsett hur det rättsliga slutar finns faktiskt all anledning att vara glad över en medmänsklighetens seger.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se