Stäng
september 3, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Jessica Gow/TT

SVT har ett ansvar att reda ut vad som är sant om LSS

Regeringens hantering av assistansfrågan innebär att det nu byggs en massa särskilda boenden, som en direkt konsekvens av att LSS-reglerna har förändrats. ”Vår tids barnhem”, larmade Annie Lööf (C) och slog stenhårt mot Socialdemokraterna. Nyheten kom efter att SVT skickat ut en stor enkätundersökning till Sveriges kommuner och sedan gjort artiklar baserat på resultatet.

Regeringens hantering av LSS och assistansfrågan innebär absolut inte att det byggs en massa barnhem, slog Expressen fast några dagar senare, och sköt i princip hela SVT-avslöjandet i sank.

Valfrågan blev plötsligt en fråga om journalistik.

Sådär kan det bli, och den som lyssnar på Medierna i Sveriges Radio får snabbt förståelse för hur SVT kunde dra de slutsatser de gjorde. Det var ju helt enkelt dessa svar de fick, och då var det rimligt att de gick vidare med det.

Problemet med rapporteringen om denna fråga – som verkligen kan komma att påverka valresultatet – är dock hur SVT agerade när Expressens trovärdiga kontrauppgifter redovisas.

SVT vägrar inte bara att backa. De vägrar också att se att de har ett ansvar att omedelbart gå till botten med frågan. Men när de nu verkligen måste – måste – se till att reda ut vad som är sant så nöjer de sig med att politiker och opolitiska tjänstemän ger olika bild.

Medierna frågar om SVT har tagit reda på om deras rapportering är korrekt, nu när uppgifterna dementerats. Han frågar om det verkligen stämmer, det som SVT har rapporterar. Svaret från SVT:s reporter blir:
– Jag kan bara konstatera att tjänstemännen säger en sak, politiker säger en annan sak?

Hon fortsätter sedan att förklara varför de inte gjort mer för att se till att de bara förmedlar korrekta, sanna, uppgifter:
– Vi kan inte ta bort en artikel, då blir vi genast anklagade för att mörka.

SVT:s rapportering om LSS och assistansen har pågått länge och i huvudsak varit fantastisk journalistik om en extremt viktig fråga. Reportern som följt detta har gjort ett hästjobb under lång tid. Enligt henne jobbar SVT nu också vidare för att få fram mer information om hur det ligger till. Det är naturligtvis bra.

Men reaktionen från SVT när det visar sig att den här delen av rapporteringen kanske ger en helt felaktig bild kan inte och får inte vara att skjuta frågan ifrån sig och nöja sig med att konstatera att det verkar finnas olika uppfattningar. Tvärtom är det i det läget extra viktigt att få fram en tydligare bild, en sanning, ett svar på hur det verkligen ligger till.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se