Stäng
mars 20, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svik inte de sjuka

Utförsäkringarna och de uselt inhumana reglerna i sjukförsäkringen är en av de brutalaste politiska förändringar vi sett det senaste decenniet i svensk politik. Alliansen bär ett oerhört stort ansvar gentemot de människor som trampats sönder av den här politiken. Därför skrev vi i januari förra året om ”bokslut för en hopplös och brutal politik”:

Detta är politikens resultat. Människor har gjorts fattiga. Människor har tvingats arbeta med svåra sjukdomar. Människor har tvingats in i socialbidragsberoende och därmed bort från hus och hem.”

Det är också därför vi hyllade den nytillträdda regeringen och med glädje skrev om utförsäkringspolitikens död i oktober:

”Det cyniska högerexperimentet, som slagit sönder tillvaron totalt för en några av de som haft sämst förutsättningar att hantera den sortens utsatthet, blir till en parentes som varar från 2008 till 2015. Därefter är det slut på utförsäkringarna. Det är vansinnigt goda nyheter.”

Men när regeringens budget föll tvingades vi i december konstatera att alliansbudgeten, som röstades igenom tack vare Sverigedemokraterna, innebar en politik där över 13 000 utförsäkras under 2015:

”Hur pass mycket mer högerpolitik klarar Sverige?”

I mars i år skrev vi med viss tillförsikt igen, sedan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) flera gånger lovat att tidsgränsen – utförsäkringspolitiken – ska bort:

”Bra, då jublar vi igen. Då vill vi bara ha svar på nästa fråga. NÄR? Gärna igår. Om inte annat från och med den 1 juli.”

Nu kommer besked att det inte blir från och med den 1 juli.

Sök på Politism.se