Stäng
oktober 8, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Har partipolitiken snart gjort sitt? Foto: Jessica Gow / TT

Sveriges unga tror inte på demokrati

Nästan varannan person mellan 18-29 år vill hellre se experter istället för regeringen vid makten. Det visar en ny undersökning som publicerades igår, gjord av Studieförbunden. Det är alltså hälften av landets unga som inte förstår meningen med att leva i en demokrati, ett folkstyre.

Samtidigt växer föraktet mot makten och våra politiker. Det visar sig i att populistiska krafter får allt mer stöd i västvärlden. Från Trump i USA till Sverigedemokraterna i Sverige där drivkraften är främlingsfientlighet och politikerförakt.

Samma undersökning visar att 74 procent upplever hot mot demokratin i Sverige i dag. Det är inte en helt ogrundad känsla. Färre journalister och fler alternativa medier som skriver rena lögner har blivit den nya verkligheten. Samtidigt är det inte direkt trendigt att engagera sig i något politiskt parti. Ändå är engagemanget starkt i Sverige. Det såg vi i Göteborg när människor samlades mot nazisterna, det ser vi hos Ung i Sverige och deras outtröttliga arbete för flyktingar och vi ser det bland alla eldsjälar som allt för ofta bränner ut sig inom ideell sektor.

Om det finns så många som engagerar sig, varför tar det emot att gå med i parti? Det är en fråga alla våra politiska partier borde ställa sig, om de inte vill se en utveckling där människor inte ens vill se våra partier styra landet. För att bryta den utvecklingen behöver vi en mer aktiv politik, inte tvärtom. En politik som ger mer resurser till utbildning, som bryter segregation och de stora klassklyftorna och som låter skattepengarna gå dit de ska, i stället för till riskkapitalister som satsat pengar i våra skolor, omsorgen och välfärden.

Då kanske politikerföraktet byts ut mot engagemang och framtidstro, istället för tron på ett odemokratiskt samhälle där ”experter” får styra. För annars kanske dagens unga faktiskt har rätt, och partipolitiken har spelat ut sin roll. Vi får hoppas att det inte blir så.

Sök på Politism.se