Stäng
juli 11, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Carin Jämtin, generaldirektör för Sida. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges röst blir allt viktigare i frågan om fri abort

Att Donald Trump så snart han blev president bestämde sig för att stoppa allt bistånd till organisationer som stödjer eller erbjuder aborter har väckt mycket ilska. Det kommer att kosta många kvinnor livet, eftersom alternativet till lagliga aborter inte är ingen abort – utan farliga osäkra aborter.

Även på Politism har vi tidigare skrivit om hur aborträtten hotas i grunden i Donald Trumps USA.

Från svenskt politiskt håll har svaret varit väldigt tydligt. Regeringen meddelade snabbt att man skjuter till 200 miljoner kronor för att fylla gapet som uppstår när USA vägrar bistånd. Nu kommer ytterligare ett tydligt och bra besked: Sveriges biståndsmyndighet Sida kommer att dra in biståndet till organisationer som viker sig för USA:s krav om att inte jobba med abortfrågan, berättar Sveriges Radio:

– Sverige vet av egen nationell erfarenhet att sexualupplysning, rätten till abort och rätten till preventivmedel ger en bättre hälsa för kvinnor och barn och en bättre rättighetssituation för kvinnor att bestämma över sina kroppar och sina liv, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) till Sveriges Radios Ekot.

Det är ett konkret svar på Trumps dumdristiga och livsfarliga politik och kan förhoppningsvis bidra till att många andra länder följer efter. I så fall kan konsekvenserna av USA:s förskjutning i synen på kvinnors rättigheter i någon mån neutraliseras eller mildras. Det är ingen liten sak utan ett bra exempel på hur en aktiv och genomtänkt biståndspolitik kan bidra till förändring också när andra länder går vilse.

Sök på Politism.se