Stäng
augusti 31, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Svårare för hemlösa att rösta. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX / TT

Sveriges fattigaste kan inte rösta

I dag rapporterar Aftonbladet om svårigheterna för de som lever i akut hemlöshet att kunna utnyttja sin rösträtt. Anledningarna är olika, men ofta handlar det om att de saknar ID-handling eller att röstkortet inte kan skickas till någon adress.

Hemlösa är också mer utsatta för rån, och kan tappa eller bli av med ID-handlingar och bankkort flera gånger om året. På Mikelsgården i Uppsala jobbar personalen för att hjälpa verksamhetens 100 dagliga besökare att förtidsrösta.

Till Aftonbladet säger Carola Matilainen, föreståndare för verksamheten, att det är ett demokratiskt problem.

”Det krävs en jätteansträngning att rösta om man inte har rätt stöd och det är det vi på Stadsmissionen vill erbjuda. Det är ett demokratiskt problem och många känner sig utanför. De upplever att politikerna inte bryr sig

Många är intresserade. Vi går med ett par stycken varje dag och en del har inte röstat på flera val.”

I dag lever minst 33 000 personer i hemlöshet i Sverige enligt Socialstyrelsen, men mörkertalet antas vara stort. Att rösta måste vara en möjlighet för alla grupper, och vi kan aldrig nöja oss förrän alla får samma möjlighet att komma till tals. Det gäller inte minst samhällets mest utsatta, som ofta är de som allra först känner av samhällsförändringarna.

Sök på Politism.se